PontMeyer

P E R S B E R I C H T

Zaandam, 29 augustus 2005

Halfjaarcijfers PontMeyer

. Nettoresultaat E 2,6 miljoen negatief (H1 2004: E 5,1 miljoen negatief)

. Operationeel resultaat vóór afschrijving goodwill en bijzondere posten E 0,5 miljoen negatief (H1 2004: E 0,3 miljoen positief)

. Het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid verwacht herstel van de markt (3% groei)

. Totale omzet -3,0%, echter omzettoename bij de Groothandel (7%) en de nieuw-model-vestigingen (7,5%)

. Kostenniveau verder naar beneden gebracht, focus blijft op efficiency en kostenbesparende maatregelen

Toelichting op de resultaten
Het nettoresultaat van PontMeyer N.V., een vooraanstaande leverancier van hout en materialen voor de bouw in Nederland, is over de eerste zes maanden van 2005 uitgekomen op E 2,6 miljoen negatief (H1 2004: E 5,1 miljoen negatief, inclusief eenmalige last van E 2,8 miljoen). De netto omzet over het eerste halfjaar van 2005 bedroeg E 190,5 miljoen, tegen E 196,3 miljoen over het eerste halfjaar van 2004.

Marktontwikkelingen
De bouwnijverheid is in de eerste helft van 2005 wederom afgenomen. Ondanks het feit dat de productie van woningen zich in een opgaande lijn bevindt - in het eerste halfjaar van 2005 een stijging van 2,5% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar - nam de totale bouwproductie af. De oorzaak hiervan is gelegen in de sterke daling van de utiliteitsbouw: in het eerste halfjaar van 2005 een daling van 6,6% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Een positieve uitzondering bleef de renovatie- en onderhoudsmarkt die een lichte groei te zien gaf.

Het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) is positief over de toekomst; deze verwacht een herstel van de markt en een groei van de bouwproductie van 3% vanaf medio 2005. PontMeyer verwacht de eerste tekenen van herstel tegen het einde van het jaar en is positief dat zij zal meeprofiteren van herstel van de markt in 2006.

Gang van zaken eerste halfjaar 2005

Gegeven de aanhoudend slechte marktomstandigheden heeft het verder verbeteren van de efficiency van de organisatie en het verder terugbrengen van het kostenniveau prioriteit binnen PontMeyer. Binnen de Handelsbedrijven heeft dit in de eerste helft van 2005 geresulteerd in het sluiten van vijf kleinschalige bewerkingsafdelingen, die nu geconcentreerd zijn op één locatie. Verder is er één Handelsvestiging gesloten. Daarnaast zijn er bij de business unit Hout Konstruktie Nederland (HKN) twee productie-locaties samengevoegd en zijn er bij de business unit HuurCenter twee vestigingen gesloten. Ook zijn er verbeteringen doorgevoerd in de twee logistieke centra. Als gevolg van bovenstaande maatregelen is het operationeel kostenniveau met ongeveer 5,5% gereduceerd, waarbij de besparingen in het eerste halfjaar slechts gedeeltelijk effect hebben gehad. Door de zeer zware druk op de marge is het effect van de kostenbesparende maatregelen te niet gedaan. Het geïnvesteerd vermogen is met E 5,0 miljoen teruggebracht, met name door een stringenter werkkapitaalbeheer. Over het tweede kwartaal is een nettowinst gerealiseerd van E 0,7 miljoen (2e kwartaal 2004: 3,3 miljoen negatief). In de tweede helft van het jaar zal er een verdere reductie van het kostenniveau plaatsvinden. Verder zal de ombouw van vestigingen naar nieuw-model-vestigingen worden gecontinueerd evenals de fasegewijze verdere reductie van de bewerkingsafdelingen.

Groothandel

De omzet van de groothandel nam met 7% toe, wel stond de marge onder druk door prijs-ontwikkelingen op de aanvoermarkten. Niettemin is het eerste halfjaar met een positief bedrijfsresultaat afgesloten, alhoewel lager dan dat van dezelfde periode vorig jaar.

Handelsbedrijven

De totale omzet van de Handelsbedrijven over de eerste zes maanden van 2005 bleef met 3,1% achter bij dezelfde periode vorig jaar. Van deze daling wordt 2% verklaard door minder werkdagen; het overige percentage komt volledig voor rekening van de grote houthandel (5 vestigingen) die een 12% lagere omzet realiseerden dan het voorgaande jaar. De komende jaren zullen dan ook initiatieven worden ontplooid om de activiteiten van de grote houthandels in lijn te brengen met de handelsvestigingen. De nieuw-model-vestigingen (7 in aantal) daarentegen realiseerden een omzet van 7,5% bóven die van vorig jaar. Echter door de overcapaciteit in de bouwsector stond de brutomarge onder druk, waardoor het bedrijfsresultaat licht achterbleef bij de eerste helft van 2004. Binnen de Handelsbedrijven is de aansturing aangepast om meer commerciële slagkracht te verkrijgen.

Verhuur

De omzet van de business unit HuurCenter is met 8% gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar. Gedeeltelijk werd dit veroorzaakt door minder werkdagen en het sluiten van twee vestigingen in het eerste halfjaar. Het eerste halfjaar is met een negatief bedrijfsresultaat afgesloten.

Hout Konstruktie Nederland (HKN)
HKN heeft in het eerste halfjaar geprofiteerd van de vorig jaar doorgevoerde verbeteringen in de organisatie en een doorgevoerde reductie van de productiecapaciteit, waardoor het een beter bedrijfsresultaat behaalde dan vorig jaar. Het bedrijfsresultaat is nog negatief maar de doorgevoerde verbeteringen, zoals het samengaan van de productieafdelingen van Emmeloord en Heerenveen, zullen reeds op korte termijn een positief effect sorteren.

Vooruitzichten
Ondanks de positieve berichtgeving van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) en Euroconstruct, die voor de bouwsector de komende jaren een groei verwachten, blijft de onzekerheid in de branche over marktherstel groot. Herstel zal mede afhankelijk zijn van de ontwikkelingen van de Nederlandse economie. Voor PontMeyer zullen de doorgevoerde kostenbesparingen zeker effect hebben op het bedrijfsresultaat van 2005, maar een margeherstel is echter sterk afhankelijk van de ontwikkeling van de marktvraag. De heer Hol, bestuursvoorzitter van PontMeyer: "Wij gaan door op de ingeslagen weg van het verder doorvoeren van verbeteringen in de logistieke efficiency en commerciële slagvaardigheid. Het netwerk van vestigingen overeenkomstig het nieuwe model zal verder uitgebreid worden. Deze maatregelen alsmede de omzetgroei bij de nieuw-model-vestigingen geeft ons vertrouwen voor de toekomst ."

Profiel
PontMeyer N.V. is een vooraanstaande leverancier van hout en materialen voor de bouw in Nederland. Het concern heeft ruim 1300 medewerkers in dienst, verspreid over 79 vestigingen in Nederland. PontMeyer streeft ernaar een toonaangevende, innovatieve leverancier te zijn voor bouwend Nederland.

PontMeyer N.V. heeft in het jaar 2004 een omzet behaald van E 381,6 miljoen en is genoteerd aan de incourante markt.

Voor nadere informatie:
de heer ir. G.W.F. Hol
de heer J.P. Kruijer RA

telefoon: 075 - 6536 210/234

Geconsolideerde balans per 30 juni 2005