TNS NIPO

Foto

Publicaties TNS NIPO onderzoek

27 augustus 2005

Veel moslims beleven berichtgeving in media als negatief

Tijdens de presentatie van de NIO werden ook de resultaten bekendgemaakt van een onderzoek dat TNS NIPO vorige week in opdracht van de NIO heeft gedaan over de relatie 'Moslims en Media'.

Uit het onderzoek blijkt dat 63 procent van de moslimbevolking de berichtgeving over moslims in de Nederlandse media als negatief ervaart. Op de vraag vanaf welk moment de media negatiever over moslims zijn gaan berichten, antwoordt een overgrote meerderheid van 73 procent 'sinds 11 september 2001 (aanslag WTC)'. Achttien procent van de ondervraagden noemt de moord op Theo van Gogh als beginpunt van negatieve berichtgeving.

Moslims steken daarbij ook de hand in eigen boezem: bijna de helft (48%) noemt de negatieve berichtgeving 'meestal' of '(bijna) altijd' onterecht, maar daarnaast noemt 36 procent van de moslims negatieve berichtgeving 'soms terecht, soms onterecht' en tien procent vindt negatieve berichtgeving 'meestal terecht'.

Een grote meerderheid (79%) vindt dat de moslimgemeenschap in Nederland zelf kan bijdragen aan een positieve benadering van moslims in de media. Op welke manier dat zou moeten, zegt 27 procent dat een positieve benadering kan worden bereikt door meer informatie over de islam en de islamitische cultuur te geven; zeventien procent noemt meer openheid en contact tussen allochtonen en autochtonen, en zestien procent vindt dat zij aan een positiever beeld bij kunnen dragen door betere integratie en door zich aan te passen aan de maatschappij.

Op de vraag hoe radicalisme onder jongeren het best kan worden tegengegaan, noemt 70 procent van de moslimsgemeenschap 'voorlichting op school', 65 procent noemt 'voorlichting in de moskee', 57 procent 'voorlichting in de media (tv, radio, kranten, tijdschriften)', 42 procent 'strengere controle van imams en moskeeën' en 38 procent wil 'strengere straffen op het naar buiten brengen van radicale islamitische ideeën'.

Door goede uitleg te geven over de islam (31%), educatie en voorlichting (19%), veel jeugdprogramma's te maken en jongeren daarbij te betrekken (11%) zou volgens de ondervraagden de NIO bij kunnen dragen om jongeren van radicale gedachten af te houden.

De Nederlandse Islamitische Omroep - kortweg NIO - heeft zich op zaterdag 27 augustus gepresenteerd aan een gezelschap van genodigden en de media. Vanaf 1 september maakt de NIO officieel deel uit van het Nederlandse publieke omroepbestel. Op 4 september start de NIO met de eerste televisieuitzending.

Op zondag 4 september zendt de NIO het eerste programma uit, van 12.33 uur tot 13.03 uur op Nederland 1. De programma's van de NIO zullen het karakter hebben van een magazine en de leefwereld en interesses van moslims in Nederland behandelen. De eerste uitzending op televisie zal een presentatie van de NIO aan het publiek zijn. Twee dagen later, op 6 september, volgt vanaf 16.00 uur de eerste radio- uitzending op 747 AM. Op www.islamitischeomroep.nl is de NIO vanaf 4 september 7 dagen per week en 24 uur per dag in de lucht.

In april van dit jaar heeft het Commissariaat voor de Media zendtijd ter beschikking gesteld aan het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) om uitzendingen te verzorgen voor de moslimgemeenschap in Nederland. Vervolgens heeft het CMO de Stichting Nederlandse Islamitische Omroep opgericht en een bestuur benoemd. Een belangrijke doelstelling van de NIO luidt als volgt: het op religieuze grondslag informeren over het streven naar emancipatie en participatie van de moslims in Nederland, met eerbiediging van de democratische rechtsorde en tolerantie voor andersdenkenden.

De NIO wil met (live-)uitzendingen, reportages, documentaires en andere programmas aandacht besteden aan de interesses van de moslimgemeenschap in al zijn schakeringen. De NIO heeft hiervoor wekelijks een halfuur televisie en anderhalf uur radio ter beschikking. De uitzendingen zijn zowel bedoeld voor moslims als niet-moslims.

Meer informatie via NIO-directeur Peter Verschoor, te bereiken op kantooruren via 035-677 2727 of via 06-17768398. De NIO is gevestigd op het Mediapark in Hilversum en per post te bereiken via Postbus 336, 1200AH Hilversum.

E1932 | TNS NIPObase (CATI/CASI) | Het veldwerk heeft plaatsgevonden in week 33 & 34 2005 | In totaal zijn 122 moslims ondervraagd.

Het onderzoek in opdracht van de NIO is een verdieping van de Discriminatie-monitor, die eerder dit jaar in opdracht van de VU is uitgevoerd en waarvan de resultaten nog gepubliceerd zullen worden.

Bij publicatie of verspreiding de bron TNS NIPO vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Remco Frerichs (tel: 020 522 54 79).