Protestantse Kerk in Nederland


Predikantenconferentie over geestelijk leiderschap

(29-8-2005)
De najaarsconferentie van de Bond van Nederlandse Predikanten zal gaan over geestelijk leiderschap. Het thema wordt ingeleid door prof. dr. H.H. Blommestijn, werkzaam op het Titus Brandsma-instituut. Hij verricht onderzoek op het terrein van de mystiek en van geestelijk leiderschap.

In tegenstelling tot vroeger blijken traditie, structuren en rolpatronen nauwelijks nog leiding te geven aan gelovigen. Toch zoeken mensen nog altijd antwoorden: wat is mijn waarheid? Wie ben ik in Gods ogen en hoe is God in mij aan het werk? Bij het zoeken naar authentieke ervaringen helpt de predikant deze vragen te verwoorden en te verhelderen. Probleem: predikanten zijn vaak wel doorkneed in de leer, maar zij dienen ook dienstbaar te zijn vanuit hun eigen spirituele kern en hun eigen ervaringsweg. Daarom gaat deze conferentie over de identiteit van de predikant als religieus leider.

Gezag krijg je door oog te hebben voor je eigen ontmoeting met God en van daaruit krijg je tijdens het optrekken met medechristenen ook oog voor Gods werking in anderen, aldus Blommestijn. Daarbij gaat het om vragen als:
Zie ik mezelf als geestelijk leider in de verschillende aspecten van mijn werk? Hoe bepaalt deze identiteit op grond van mijn roeping mijn werk en werkhouding? Er zijn workshops over: preken, pastoraat, gebeden, beleid, diakonaat en liturgie.

De conferentie wordt gehouden op dinsdag 4 oktober van 10.00 tot 15.30 uur in De Schakel te Nijkerk en is bedoeld voor alle bij de BNP aangesloten predikanten.

Informatie: Ds. M. Mook, Slufter 17, 8602 DA Sneek, tel. (0515) 43 31 14, e-mail: mcmook@home.nl