Ingezonden persbericht

Ondernemers: Investeren of hand op de knip

AMSTERDAM, 20050829 -- De economie krimpt. Het Centraal Planbureau verwachtte eerder nog een groei van 1,25% voor 2005. Het CPB heeft de groei inmiddels bijgesteld van één procent naar een half procent, de DNB van één procent naar 0,4 procent. Export neemt weliswaar toe en ook in branches zoals bouw, vervoer en communicatie neem de productie toe. De uitzendbranche doet momenteel ook goede zaken. Kortom, bedrijven zijn nog wel onzeker en 'kijken de kat uit de boom'. Vandaag de dag zijn bedrijven steeds meer bewust van de kosten. Niet alleen bij Inkoop, maar ook in de kosten/batenverhouding binnen de onderneming.


Collectief inefficiënt werk uitvoeren of verzaken van taken, verantwoordelijkheden en afspraken is steeds vaker onderwerp van gesprek en tegenwoordig echt 'not done'.

Bij trainingsbureau Coaching Today merken ze dat die omslag nog lang niet overal plaatsvindt. "Veel bedrijven zijn zich in deze onzekere tijd wel veel bewuster van de kosten die de onderneming maakt", aldus Werner van Ekkendonk, Algemeen directeur."De afgelopen tijd, en nu nog steeds, is men nog steeds her en der bezig met reorganisaties. Er wordt afscheid genomen van medewerk(st)ers, veel flexibel personeel ingezet en is zeer terughoudend met investeren. Maar het huidige personeel blijft vaak nog steeds werken in verouderde werkwijzen, met methodes en denkwijzen die bij een gekrompen personeelsbestand en een huidige positie van de onderneming in de markt niet meer aansluiten".

Onderzoek van het CPB wijst uit dat in 2004 37 procent van de Nederlandse employees regelmatig overwerkte. 10 Procent kreeg dit gecompenseerd in tijd, 14 procent in geld en de rest deed onbetaald overwerk. Het aandeel overwerkers lag in 2002 nog op 32 procent van alle werknemers. De toename betreft enkel onbetaald overwerk en overwerk gecompenseerd in tijd.

Van Ekkendonk: "Je ziet wat dat betreft een aantal diverse reacties bij het personeel op de werkvloer van vandaag. Sommigen zijn zeer loyaal, zetten er de schouders onder en roeien met de riemen die er zijn om de organisatie boven water te houden en weer te laten groeien. Anderen graven zich in, sterven af in creativiteit en initiatiefrijkheid. De vraag is of je als ondernemer blij moet zijn met overwerk. Het is natuurlijk fantastisch dat werknemers, zich betaald of onbezoldigd, zo inzetten. Maar wanneer slaat overwerken om in 'overwerkt raken'? En wat is de reden van overwerk? Is dat door grote orders en (te) weinig personele capaciteit of door werk dat eigenlijk ook binnen de reguliere tijd klaar had kunnen zijn, als met de zaken anders aanpakt? En wat is het risico voor de toename van ziekteverzuim bij overwerk? Is men nog wel productief en geconcentreerd in de overwerkuren?"

"Wat er nu gebeurt, is dat veel ondernemers eigenlijk zeggen: "Ik investeren in personele trainingen? Ik wacht wel ". Dat lijkt wijs, maar op langere termijn is dat gevaarlijk. Want door het huidige personeelsbestand te laten doorwerken in verouderde werkwijzen en laten overwerken, werkt men dus automatisch niet aan winstgevendheid en groei. In theorie zullen deze organisaties op termijn dus eerder een resultaatdaling laten zien dan een resultaatstijging. Vooral nu externe trainers inzetten met een verfrissende en inspirerende helikopterview is heel positief. Simpelweg omdat zij geen last hebben van een blinde vlek, die iemand die al jaren in het bedrijf werkt, wel kan hebben en omdat bedrijven klaargestoomd moeten worden voor een opgaande conjectuur. Bij Coaching Today geloven we niet dat personeelskrachten robots zijn. Wel dat er uitgehaald dient te worden wat er in zit. Efficiënter werken is meer kwaliteit, voor de ondernemer meer omzet en voor de werknemer meer arbeidssatisfactie. Zo maken wij de werkgever én werknemer blij", aldus van Ekkendonk.

Voor meer informatie over Coaching Today kunt u kijken op www.coachingtoday.nl of bellen met telefoonnummer 020-452.44.22.



Coaching Today