PERSBERICHT - 2005-08-29

De Jacobsweg in Navarra

Pelgrimsroute met vele toeristische bezienswaardigen

De voortdurende stroom van pelgrims bracht de streek Navarra, naast economische voordelen, ook culturele rijkdom en vele kunstschatten. De meeste bouwwerken van betekenis, waarvan de meeste nog steeds intact zijn, werden langs de Jacobsweg gebouwd. Bij de bouw waren vaak ook buitenlandse kunstenaars en ambachtslieden betrokken.

Twee pelgrimsroutes met vele bezienswaardigheden De twee door Spanje voerende routes doorsnijden Navarra en verenigen zich in het stadje Puente la Reina. Van hieruit vervolgt een enkele weg zich, over de Ebro, naar de Rioja. Bezienswaardige plaatsen op de pelgrimsroute door het voormalige koninkrijk zijn Roncesvalles, Sangüesa, Puenta la Reina, Estella en Viana, die ondanks de moderne ontwikkelingen hun traditie en sfeer behouden hebben.

Een blik op een aantal bezienswaardigheden:

De grootse geschiedenis van Roncesvalles
Roncesvalles is een klein dorp met een grootse geschiedenis. Nog geen 50 kilometer ten noordoosten van Pamplona gelegen, vormt het met het omliggende landschap de achtergrond voor de sage van Razende Roeland (Orlando furioso), één van de twaalf ridders van Karel de Grote. De sage verhaalt over de strijd van Karel de Grote tegen de Moren, die destijds grote delen van het Iberisch schiereiland bezetten. Roeland en zijn gevolg, die de achterhoede vormden van Karels leger, werden bij Roncesvalles overvallen door het Moorse leger. Omdat Roeland uit trots te lang aarzelt alvorens met een stoot op zijn hoorn de rest van het leger te hulp te roepen, worden allen gedood. De in de 12e eeuw gebouwde Heilige Geest kapel van Roncesvalles is vermoedelijk de laatste rustplaats van de held van deze veldslag.

De Romaanse brug van Puenta la Reina
De beide routes van Valcarlos en Somport verenigen zich bij Puenta la Reina, waar boven alles de 11e eeuwse stenen brug over de rivier de Arga opvalt. Deze Romaanse brug is de naamgever van dit stadje (puente = brug). Op enige kilometers afstand bevindt zich de kapel Santa Maria de Eunate. Tot nu toe is de herkomst van deze kerk met de achthoekige bogengalerij onduidelijk. Het zou zowel een kerkhof kapel kunnen zijn, als een hospitaal van de orde der Johannieten, of een kerk van de Tempeliers.
Ook de vroegere woonplaats van de Heer van Navarra, de burcht Castillo de Javier ligt aan het pelgrimspad.

Estrella, Torres del Rio en Pamplona
Het stadje Estrella, dat in het jaar 1090 door koning Sancho Ramirez gesticht werd, heeft zijn welstand en positie aan de stroom pelgrims die de Jakobsroute volgen, te danken. De moeite van het bezoeken zeker waard is ook Torres del Rio met zijn romantische kerk Santo Sepulocro. In de provinciehoofdstad Pamplona bevindt zich de kathedraal met de mooiste spitsboogkruisgangen van Europa, evenals het museum van Navarra en natuurlijk de stierenrennen tijdens de Fiesta de San Fermin.

Natuurrijk Navarra
Naast de rijkdom aan cultuur en kunst is ook het landschap waarlangs de route voert van een ongekende schoonheid: de hoge toppen van de Pyreneeën scheiden de regio Navarra van Frankrijk. Dichte beuken-, eiken- en steeneikenbossen, met varens begroeide hellingen, weiden, bergen en beken vormen een waar paradijs voor de natuurliefhebber. In het natuurpark Foz de Lumbier en Foz de Arbayun kunnen bezoekers boven de steile steenhellingen de vlucht van gieren volgen. In Navarra leeft de grootste kolonie van gansgieren van Europa.

Accommodatiemogelijkheden
Het aanbod van accommodatie langs de Jacobsroute door Navarra is gevarieerd. Het deel van de pelgrimsroute die door de provincie Navarra voert, biedt pelgrims en wandelaars een fijnmazig net van onderkomens, van eenvoudige herbergen, talrijke landhuizen, pensions en landelijke hotels tot viersterren hotels in Pamplona.


---

---

Meer informatie Navarra: www.navarra.es .
Noot voor de redactie (