Gemeente Winterswijk


29 augustus 2005

College stemt in met uitwerking Kleine Steden Beleid

Winterswijk - Het college van B&W heeft ingestemd met een drietal programma's die samen uitvoering moeten geven aan het Kleine Stedenbeleid: Wijkwerk samen verantwoordelijk; Winterswijk werkt en zorgt en Winterswijk toekomst voor de jeugd. Het doel van deze drie programma's is het aanpakken van onder andere sociale en sociaal economische problemen zoals gebrekkige integratie, hardnekkige werkeloosheid, gaten in bestaande zorgstructuren, opvoedingsondersteuning en ontwikkelingsstimulering en versterken van vrijetijdsvoorzieningen voor jongeren. De totale kosten voor de uitvoering van deze programma's in 2006 en 2007 worden geraamd op 1.060.000,- De gemeente verwacht hiervoor een bijdrage van 800.000,- van de provincie. De raad wordt voorgesteld om 160.000,- beschikbaar te stellen voor de uitvoering van de programma's.

De gemeente wil de komende jaren het welzijnsbeleid versterken met de mogelijkheden die de provincie Gelderland biedt middels het kleine stedenbeleid. Wat Winterswijk wil realiseren en hoe, is terug te vinden in drie programma's.

Wijkwerk samen verantwoordelijk
Dit programma heeft tot doel het verbeteren van de leefbaarheid en (sociale) veiligheid in wijk Oost en Zuid en het versterken van het wij(k)gevoel bij de bewoners. Maar ook een doelgerichte en integrale aanpak van de grootste buurtproblemen. Dit wil de gemeente bereiken door samen met de huidige partners van het wijkwerk de sociale aandachtsgebieden van wijk Oost en Zuid letterlijk en figuurlijk in kaart brengen. De uitkomst hiervan wordt gebruikt als nulmeting. Maar ook door samen met bewoners en instellingen te komen tot het opstellen van een sociale wijkvisie voor de probleembuurten van Winterswijk Oost en Zuid. Deze sociale wijkvisie brengt zowel verbeterpunten als aanwezige (wijk)kwaliteiten (wijkbewoners, instellingen, verenigingen, ondernemers etc.) in kaart. In de wijkvisie(s) worden concrete doelstellingen geformuleerd. Daarbij wordt aangegeven met welke op te starten activiteiten en projecten de doelstellingen bereikt kunnen worden. Ook de communicatie met en tussen wijkbewoners, gemeente en andere instellingen moet verbeterd worden. Specifieke aandacht hierbij is er voor bewonersgroepen die in een kwetsbare positie (dreigen te) verkeren zoals jongeren, ouderen, allochtonen en sociaal zwakkeren.

Winterswijk werkt en zorgt
Het doel van dit programma is drieledig. Allereerst het vergroten van de arbeidsdeelname van werklozen die behoren tot een van de gemeentelijke doelgroepen als bedoeld in de Wet Werk en Bijstand. Ten tweede het bevorderen van de maatschappelijke deelname van personen die niet (meer) op de reguliere arbeidsmarkt terechtkunnen. En als derde het dichten van gaten tussen mantelzorg en professionele hulp- en zorgverlening teneinde ouderen en gehandicapten in staat te stellen langer zelfstandig te blijven wonen. Dit wil de gemeente realiseren door onder andere een 100% sluitende aanpak te ontwikkelen van de nieuwe instroom in de bijstand, mede door de verdere uitwerking van het 'Direct Werken'-concept. Ook moet er een sluitende aanpak komen voor het zogenaamde 'zittende' uitkeringsbestand: iedereen die daartoe in staat is krijgt een traject aangeboden waarbij o.a. het verrichten van maatschappelijk nuttige activiteiten - al dan niet als opmaat naar regulier werk - als instrument kan worden ingezet. Ook wordtop basis van een zorgbehoeftenonderzoek en in samenspraak met zorg- en ondersteuningsorganisaties een concreet aanbod van activiteiten samengesteld. Een aanbod waaraan enerzijds behoefte bestaat en waarin anderzijds door de inzet van werklozen kan worden voorzien. Een concreet voorbeeld van activiteiten die in het kader van dit programma worden opgezet is bijvoorbeeld het voortzetten van het pilotproject Vrouwen Buurtmaatschap en dit project daarbij vooral ook toegankelijk maken voor allochtone vrouwen 'op weg naar de arbeidsmarkt'.

Toekomst voor de jeugd.
Dit programma heeft tot doel een ononderbroken ontwikkelingslijn van jeugdigen van 0-19 jaar te realiseren. Maar ook het bevorderen van samenwerking en afstemming van organisaties en instellingen die met en voor jeugdigen werken en beschadiging, uitval en ongewenst gedrag voorkomen door jeugdigen kansen te bieden. De gemeente wil dit realiseren door 90% van de peuters deel te laten nemen aan voorschoolse activiteiten, het realiseren van een divers aanbod van opvoedingsondersteuning en ontwikkelingsstimulering, een zorgprogramma voor de brede school in Oost, het versterken van het jeugd en jongerenwerk, extra vrijetijdsvoorzieningen voor de leeftijdsgroep 12+, een zorgstructuur van 0-19 jaar die heel Winterswijk beslaat en effectievere samenwerkingsverbanden en heldere verantwoordelijkheden.

Vervolgtraject
Gedeputeerde Wijsman heeft het Winterswijkse beleid op donderdag 25 augustus besproken met onder andere wethouder André Sletering. Er is in totaal 4 miljoen uitgetrokken voor het Kleine Steden Beleid. De gedeputeerde probeert aan de hand van het gesprek een eigen beeld te vormen over het belang van de Winterswijkse plannen in relatie tot de verdeling van het beschikbare budget. Naar verwachting wordt het Kleine Steden Beleid begin november behandeld in Provinciale Staten. Op 24 november wordt het besproken in de gemeenteraad. Als beide partijen het beleid vast stellen dan wordt dit in december in een stadscontract vastgelegd.