Gemeente Haarlem


15 augustus 2005

218/2005
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Datum
Van
Informatie bij
Telefoon
E-mail
Nummer


STADSKWEEKTUIN BIJ NACHT


Vorig jaar was het voor het eerst mogelijk deel te nemen aan een nachtwandeling door de Stadskweektuin. De belangstelling was groot. Daarom heeft het Natuur- en Milieucentrum Ter Kleef besloten om dit jaar weer een publiekswandeling te organiseren die start in het schemerdonker en eindigt in het schijnsel van de maan. Op 30 augustus nemen deskundige gidsen de deelnemers mee op zoek naar gebeurtenissen die het daglicht niet verdragen.


Verrassingstocht

Het nachtelijke gedrag van planten en dieren is het thema van deze verrassingstocht. Sommige plantensoorten nemen een slaaphouding aan (b.v. kaasjeskruid) en andere gaan juist bloeien of heerlijk geuren als de zon onder gaat (b.v. teunisbloem). Omdat de gidsen bekend zijn met hun groeiplaatsen, kunnen zij de wandelaars hier van alles over vertellen. Dieren hebben geen vaste groeiplaats, het is dus een verrassing welke soorten het pad van de deelnemers zullen kruizen. Mogelijk jagen vleermuizen boven de tuin op insecten of lopen er egels of padden voor de voeten. Die onzekerheden maken de excursie juist extra spannend. Het Natuur- en Milieucentrum Ter Kleef gaat wel moeite doen om dieren te lokken. Daartoe stelt het centrum bijvoorbeeld een sterke lamp en een wit scherm op in de tuin. Hier komen dan vele soorten insecten op af, vooral nachtvlinders.

Informatie
De Stadskweektuin is gelegen aan de Kleverlaan 9 te Haarlem. De wandeling start om 22.00 uur vanaf het oude torentje. Deelname kost 2,50 euro en dit bedrag is inclusief een kopje koffie of thee na afloop. Aanmelden is niet nodig. Wel een zaklantaarn mee nemen! Voor meer informatie kunt u bellen naar het Natuur- en Milieucentrum Ter Kleef, telefoon: (023) 511 47 17.


Sector Stadsbeheer
Myrna Wiggers
023-511 4902
mwiggers@haarlem.nl
---- --