Ned. inst. oecolog. onderzoek


Persbericht, 19 augustus 2005 (persbericht i.s.m. symposiumorganisatie Measuring Behavior)

Uitnodiging voor de media: 30 augustus - 2 september 2005

Internationaal congres over high-tech gedragsonderzoek: hoe leer je een computer emoties en agressie herkennen

Wageningen - Hoe kan een computer verdacht gedrag uit videobeelden halen? Hoe herkent een apparaat emoties en gelaatsuitdrukkingen? En hoe meet je iemands prestaties in een virtuele wereld, of dominant gedrag? Op deze en vele andere "hoe"-vragen zullen gerenommeerde sprekers een antwoord geven tijdens het congres Measuring Behavior 2005. Van 30 augustus t/m 2 september verzamelen zich zo'n 500 onderzoekers uit de hele wereld in het Wageningen International Conference Centre. Zij zullen informatie over de nieuwste methoden, technieken en instrumenten voor gedragsonderzoek uitwisselen.

Keynote speakers: van Morris Watermaze tot intelligente bewaking Tijdens het congres zullen drie gerenommeerde wetenschappers als keynote speaker optreden:

- Jeffrey Cohn (professor universiteit van Pittsburgh) behandelt "Automatic facial expression analysis and synthesis". Dankzij doorbraken op het gebied van beeldverwerking en het steeds sneller worden van computers is het nu mogelijk om emoties van mensen automatisch te herkennen. Dit opent de deur naar "affective computing". Woensdag 31 augustus, 8:30-9:30 uur.
- Richard Morris (professor universiteit van Edinburgh) is de uitvinder van de Morris Watermaze, voor talloze biologen en psychologen een begrip. Deze zwemtest voor rat en muis is uitgegroeid tot een industriestandaard voor onderzoek naar leren, geheugen en psychiatrische aandoeningen. We vieren de 20e verjaardag van dit klassieke meetinstrument op dit congres. Donderdag 1 september, 8:30-9:30 uur.

- Sergio Velastin (Digital Imaging Research Centre, universiteit van Kingston) spreekt over intelligente videobewakingssystemen. Computers kunnen we inmiddels zo programmeren, dat ze automatisch abnormaal gedrag in videobeelden ontdekken. Toepassingen bij het voorkomen van terroristische aanslagen liggen in het verschiet. Hoe werkt dit precies, wie bepaalt wat abnormaal gedrag is, en hoe zorgen we dat veiligheid en privacy met elkaar in evenwicht blijven? Vrijdag 2 september, 8:30-9:30 uur.

Gedrag van fruitvlieg tot atleet
Het congres gaat helemaal over het meten en analyseren van gedrag, maar dan wel dwars door alle betrokken disciplines heen. Van ethologie tot sportwetenschappen, met het gedrag van fruitvlieg of zebravisje tot computergebruiker of vliegtuigpiloot als onderwerp. De bijeenkomst biedt een zeer gevarieerd wetenschappelijk programma, met in totaal zo'n 300 lezingen, posters en demonstraties. Ook is er een tentoonstelling van wetenschappelijke instrumenten en software, en vinden er rondleidingen in laboratoria plaats.

Gedragsonderzoekster Prof. Dr. Louise Vet zit het congres voor. Zij is directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en hoogleraar aan Wageningen Universiteit. De organisatie is in handen van Noldus Information Technology BV. Dit Wageningse bedrijf ontwikkelt software en instrumenten voor gedragsonderzoek en organiseert dit internationale congres inmiddels voor de vijfde keer.

Meer informatie
o www.noldus.com/mb2005/
o Voor journalisten is de toegang gratis. Persbadges zijn verkrijgbaar bij het congressecretariaat: mw. Joeke van Santen, tel. 0317-473300, mb2005@noldus.nl.