Digitale Gemeente Houten

Wegwerkzaamheden Lekdijk starten 30 augustus

maandag 22 augustus 2005 - Bron: Gemeente Houten

Dinsdag 30 augustus starten de werkzaamheden aan de Lekdijk tussen de gemeentegrenzen van Nieuwegein (rechts van A27) en Wijk bij Duurstede (tot de Hoeksedijk) en de Veerweg tot de pont. De werkzaamheden bestaan uit het onderhouden van het asfalt, aanbrengen van rode fietsstroken aan weerszijde, twee drempels en een verharding van de berm in de scherpe bochten. Deze maatregelen zijn nodig voor het verhogen van de veiligheid van de fietser op de Lekdijk. Om de overlast zoveel mogelijk te beperken wordt er steeds in delen aan de weg gewerkt.

Bij gunstige weersomstandigheden duren deze ingrijpende maatregelen tot 16 september. Tot die tijd wordt steeds een deel van de Lekdijk voor al het verkeer afgesloten en ondervinden bedrijven, bewoners en weggebruikers hieraan dus veel hinder. De gemeente Houten vraagt de weggebruikers rekening te houden met extra reistijd vanwege deze omleidingen.

Werkzaamheden

Fietsstroken
De nieuwe fietsstroken op de Lekdijk zijn fietssuggestiestroken. Dit zijn stroken die de fietser de ruimte geeft om veiliger te fietsen, maar de auto mag hier overheen rijden als dat voor het passeren van tegemoetkomend verkeer nodig is. De fietssuggestiestrook is rood, heeft een streepbelijning, een breedte van circa 75 tot 100 en wordt op het bestaande asfalt aangelegd. De autorijstrook wordt hierdoor smaller, maar met een breedte van 2,25 meter en de mogelijkheid voor het uitwijken naar de fietssuggestiestrook nog ruim genoeg.

Drempels
De Lekdijk krijgt twee drempels. Eén komt tussen de Provincialeweg en de Beusichemseweg nabij huisnummer vier en de andere komt tussen de Spoortunnel en Fort Honswijk ongeveer 100 meter voorbij huisnummer 38.

Verharde grasberm door middel van grastegels
In de scherpe bochten van de Lekdijk komen grastegels. De grastegels liggen direct naast het asfalt en dienen voor plaatselijke versteviging. In situaties dat de weggebruiker onverwachts de bocht te ruim moet nemen en daardoor gebruik moet maken van de berm, treft de weggebruiker in plaats van een zachte berm een veiligere harde ondergrond aan. Dankzij de grastegels kan de weggebruiker de auto in dergelijke situaties beter corrigeren.

Omleidingen
Het doorgaande verkeer wordt omgeleid via de achterliggende wegen. De bewoners langs de Lekdijk kunnen tijdens de asfaltwerkzaamheden over het algemeen hun erf links- of rechtsom verlaten. Voor het uitvoeren van de werkzaamheden op de Veerweg is er geen ontkomen aan, om de veerpont van en naar Culemborg gedurende enkele dagen buiten de spitsuren af te sluiten voor een paar uur. Aankondigingborden zullen deze stremming aangeven. De gemeente Houten vraagt hiervoor begrip.

Reden voor de wegwerkzaamheden
De inrichting van de Lekdijk wordt aangepast aan de ontwerpprincipes van Duurzaam Veilig 2e fase. Hierin speelt het langzame verkeer van de Lekdijk een grote rol. In de huidige situatie komen er geregeld verkeersonveilige situaties voor en voelt het langzame verkeer zich niet thuis op de Lekdijk. Door de aanleg van rode fietsbanen, een veilig wegdek en drempels wordt de Lekdijk fietsvriendelijker.

Fasering van de werkzaamheden
De werkzaamheden zijn verdeeld in meerdere fasen, waarbij steeds een deel van de Lekdijk voor al het verkeer is afgesloten. Het asfaltonderhoud en het leggen van de grastegels zal van 30 augustus t/m 2 september plaatsvinden en aansluitend worden de asfaltslijtlagen van 5 t/m 16 september aangebracht. Dit onderhoud aan de Lekdijk zorgt ervoor dat de komende 10 jaar vrijwel geen groot onderhoud meer nodig is.

Meer informatie
Op de website van Houten staat ook alle informatie over de wegwerkzaamheden:
www.houten.nl/werkenaandeweg

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2005 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).