Ingezonden persbericht


NMO

PERSBERICHT,

----------
Verkenningen, Dinsdag 30 augustus 2005
tussen 16.00 en 17.00 OP 747 AM

Thema-uitzending: Berbers versus Arabieren

De meerderheid van de in Nederland wonende Marokkanen hebben een Berberachtergrond. En toch weten we nog steeds weinig over de geschiedenis en de cultuur van de Berbers, die zichzelf als Imazighen aanduiden. De Amazigh-identiteit werd tot voor kort door de Marokkaanse overheid ontkend en onderdrukt, maar sinds een aantal jaren lijkt het tij te zijn gekeerd. De Amazigh-taal wordt nu ook op scholen onderwezen.

In Nederland hebben de Imazighen echter nog een lange weg te gaan. Niet alleen wordt de strijd tussen de Arabisch-Marokkaanse en de Amazigh-Marokkaanse cultuur in Nederland verder uitgevochten, maar lijkt de polemiek ook heftiger. Daarnaast zijn ook veel Nederlandse Berbers onwetend over hun achtergrond.

In Verkenningen gaan we op zoek naar de geschiedenis, cultuur en identiteit van Imazighen met de gasten Mohamed El Ayubi (Docentonderzoeker Talen en Culturen van Noord-Afrika), Herman Obdeijn (historicus en Marokko-kenner), Asis Aynan (columnist bij www.denieuwesamenleving) en dichter Mimoun El Sahraoui. De Berberband Wahid Thaziri komt live spelen en mee discussiëren.