FloraHolland


Weekbericht week 34: Bolbloemen

FLORAHOLLAND (30 aug. 2005) - Bolbloemen
De aanvoer van bolbloemen lag bij FloraHolland in week 34 beduidend boven die van week 33. Bij FloraHolland werd in totaal 14 procent meer stuks aangevoerd ten opzichte van de voorgaande week. Helaas daalde de middenprijs van de groep bolbloemen met bijna 0,05 naar 0,26. Dit is echter nog steeds fors beter dan week 34 2004, toen de middenprijs bleef steken op slecht 0,17.

Het gladiolenseizoen is momenteel op zijn hoogtepunt. Vestiging Rijnsburg is hierbij hét middelpunt van de gladiolenhandel. In week 34 was er op Rijnsburg met 1,4 miljoen stuks grootbloemige gladiool een normale aanvoer voor de tijd van het jaar. Een gemiddelde prijs van bijna 0,16 is met bijna 0,04 fors hoger dan in dezelfde week vorig jaar. Tot en met week 34 loopt de aanvoer bijna 8 procent achter in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Met bijna 0,20 ligt de gemiddelde prijs ruim 0,05 hoger dan vorig jaar. Door het matige zomerweer is 2005 een goed jaar voor de gladiolen.

Tot en met week 34 is de aanvoer van kleinbloemige gladiolen (exclusief Glamini®) met ruim 3,2 miljoen stuks ruim 3 procent groter dan in dezelfde periode vorig jaar. Met een gemiddelde prijs van ruim 0,11 is deze ruim 0,01 hoger dan vorig jaar. Het zijn vooral acties van GrootWinkelBedrijven die hebben bijgedragen aan de goede prijsvorming dit jaar. Inmiddels loopt het seizoen op z'n einde (de aanvoer loopt nog wel door tot ongeveer begin november, maar dan in kleine aantallen), zodat 2005 ook voor aanvoerders van kleinbloemige gladiolen de boeken in kan als een redelijk goed jaar.

Ook bij vestiging Naaldwijk is de aanvoer en prijsvorming van grootbloemige gladiool goed te noemen in week 34. Ondanks een licht gestegen aanvoer lag de middenprijs bijna 0,02 hoger dan vorig jaar en kwam uit op 0,121.

Op vestiging Naaldwijk worden deze week mondjesmaat de eerste nieuwe tulpen aangevoerd. De aanvoer komt hiermee bijna een maand eerder op gang dan vorig jaar. Bij vestiging Rijnsburg staan er jaarrond tulpen voor de klok.

De aanvoer van irissen lag zowel op vestiging Rijnsburg als vestiging Naaldwijk de afgelopen week beduidend hoger dan in week 33. Op vestiging Rijnsburg steeg de aanvoer met ruim 61 procent, bij vestiging Naaldwijk verdubbelde de aanvoer zelfs bijna. Een dergelijk grote aanvoerstijging heeft onherroepelijk gevolgen voor de prijsvorming. Bij vestiging Naaldwijk daalde de middenprijs met 0,037 cent naar 0,114, bij vestiging Rijnsburg daalde de middenprijs met 0,033 naar eveneens 0,114.

Opvallend was de prijsvorming van Eremurus op vesting Naaldwijk. Als gevolg van een aanvoerdaling schoot de middenprijs omhoog naar 0,699. Dat is 0,12 hoger ten opzichte van vorig jaar.


---