Gemeente Meppel


Postbus 501
7940 AM Meppel
Stadskantoor Grote Oever 34
tel. (0522) 850500

Project mestbassins afgesloten (30-8-2005)

Het project mestbassins dat de gemeenten Hoogeveen, Midden-Drenthe, Westerveld, De Wolden en Meppel gezamenlijk hebben uitgevoerd, is afgesloten. In totaal zijn 47 mestbassins gecontroleerd. De bezochte bedrijven waren te voren op de hoogte gesteld van het bezoek en reageerden over het algemeen positief. Door de controle is een beter beeld ontstaan van knelpunten in de handhaving op mestbassins.

Duidelijk is naar voren gekomen dat van veel mestbassins de referentieperiode is verlopen. Dit betekent dat een nieuwe keuring uitgevoerd moet worden, waaruit moet blijken hoe lang het bassin gebruikt mag worden voordat een nieuwe controle wordt uitgevoerd. Een aantal bedrijven mag deze controle uitvoeren. Een lijst van deze bedrijven kunt u bij de gemeente opvragen.

Nieuwe keuring
Het is belangrijk dat de ondernemer bij de nieuwe keuring aanwezig is. Dit omdat er een handtekening van de ondernemer wordt gevraagd voor het akkoord gaan met de uitgevoerde keuring. Mocht de gemeente nog vragen hebben over de keuring, dan zal zij contact met de ondernemer opnemen.

Gevaarlijke situaties
Naast de verlopen referentieperiode is bij de controle geconstateerd dat op veel afsluiters het slot ontbreekt. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties, vooral wanneer het mestbassin bereikbaar is voor spelende kinderen of wanneer het bassin bereikbaar is voor onbevoegden. In voorkomende gevallen moeten ondernemers sloten op de afsluiters plaatsen.

Informatie
Met vragen over het project of over uw mestbassin kunt u contact opnemen met Milieu, telefoon 0522-850576.