Gemeente Woudenberg


Waterplan Woudenberg

Inleiding
Plaatsingsdatum 30 augustus 2005

Waterplan Woudenberg
In 2003 is in samenwerking met de Provincie Utrecht, het Waterschap Vallei & Eem, Waterleidingbedrijf Hydron en de gemeente Woudenberg het Waterplan Woudenberg opgesteld.
Omdat alle betrokken partijen hun eigen beleid ten aanzien van waterkwaliteit en waterkwantiteit hebben, is een integrale aanpak niet eenvoudig. Het opstellen van het waterplan heeft als doel de beleidskaders van de verschillende partijen op elkaar af te stemmen.

De verantwoordelijkheden van de deelnemende partijen zijn: Waterleidingbedrijf Hydron:

- De waterwinning, het zuiveren en het distribueren van drinkwater

Gemeente Woudenberg:

- Het afvalwater en regenwater verzamelen en distribueren
- Het beheer van het oppervlaktewater in de gemeente Woudenberg

Waterschap Vallei & Eem:

- Het zuiveren van het ingezamelde afvalwater
- Het beheer van het oppervlaktewater in de gemeente Woudenberg

Provincie Utrecht:

- Het beheer van het (diepe) grondwater

Het opstellen van het Waterplan Woudenberg heeft geresulteerd in een lijst met maatregelen. Een aantal maatregelen, dat de komende jaren wordt uitgevoerd, is:

- Inventarisatie grondwateroverlast

- Afkoppelen

- Onderzoek dun water

- Artesische bronnen

- Aanpak diffuse bronnen

- Baggerplan

Over elk van bovenstaande onderwerpen zal in de komende weken op de informatiepagina van de gemeente Woudenberg een korte toelichting worden gegeven.

Week 1
Plaatsingsdatum 6 september 2005

Inventarisatie grondwateroverlast
In de komende weken informeert de gemeente Woudenberg u over (onderdelen van) het Waterplan Woudenberg. Deze week staan we stil bij de inventarisatie van de grondwateroverlast.

De relatief hoge grondwaterstand in Woudenberg levert op diverse plaatsen klachten op. Deze klachten zijn bijvoorbeeld water in de kruipruimte of kelder.
De exacte locaties en de omvang van deze grondwater problemen zijn echter niet bekend. Om op een effectieve wijze het probleem van de grondwaterstanden op te kunnen lossen, is inzicht in de verdeling van de grondwaterproblemen noodzakelijk. In het waterplan is om deze reden een actie opgenomen waarbij de grondwateroverlast geïnventariseerd wordt. Op basis van deze inventarisatie kan vervolgens bepaald worden waar maatregelen nodig zijn en welke maatregelen effectief zullen zijn. Het uitvoeren van de maatregelen zal, afhankelijk van de omvang van de maatregelen vanaf 2006 ingepland worden. Om inzicht te krijgen in de locaties en omvang van de grondwaterproblemen, verzoeken wij u, indien u hinder ondervindt van de grondwaterstand, dit te melden bij de gemeente Woudenberg. Dat kan via telefoonnummer 033-2869100 of via postbus@gemwoudenberg.nl.

Voor meer informatie over het Waterplan Woudenberg (en de verschillende onderdelen daarvan) kunt u contact opnemen met de heer R. van der Velden, telefoonnummer 033-2869172. U kunt natuurlijk ook een e-mail sturen: r.vdvelden@gemwoudenberg.nl.

Week 2
Plaatsingsdatum 13 september 2005

Afkoppelen
In de komende weken informeert de gemeente Woudenberg u over (onderdelen van) het Waterplan Woudenberg. Deze week staan we stil bij het afkoppelen.

Met de term Afkoppelen wordt het apart afvoeren van hemelwater bedoeld. In een groot gedeelte van Woudenberg wordt het relatief schone regenwater gemengd met het huishoudelijk afvalwater in het riool. Hierdoor ontstaat een grote stijging van het aanbod bij de waterzuivering tijdens een regenbui, waardoor de zuiverende werking wordt verstoord en het zuiveringsrendement vermindert. Ook ontstaat bij grote buien een aantal malen per jaar een overstorting van het rioolwater op het oppervlaktewater aan de rand van de bebouwde kom. Dit gebeurt doordat het aanbod van regenwater op die momenten groter is dan het rioolstelsel aan kan. Door het regenwater af te koppelen en dus niet via het rioolstelsel af te voeren naar de zuivering, maar rechtstreeks of via een leidingstelsel op het oppervlaktewater te lozen, worden de overstortingen van rioolwater op oppervlaktewater verminderd. Een mogelijkheid is ook om het regenwater te bergen in bijvoorbeeld een regenton. Hiermee kan het regenwater weer nuttig worden gebruikt voor bijvoorbeeld het water geven van de planten in de tuin in de plaats van het te lozen op de riolering.

Voor meer informatie over het Waterplan Woudenberg (en de verschillende onderdelen daarvan) kunt u contact opnemen met de heer R. van der Velden, telefoonnummer 033-2869172. U kunt natuurlijk ook een e-mail sturen: r.vdvelden@gemwoudenberg.nl.

Week 3
Plaatsingsdatum 20 september 2005

Onderzoek dun water
In de komende weken informeert de gemeente Woudenberg u over (onderdelen van) het Waterplan Woudenberg. Deze week staan we stil bij het dun water.

In een droge periode bestaat het rioolwater normaliter alleen uit huishoudelijk afvalwater. Uit onderzoek is gebleken dat het rioolwater uit Woudenberg voor een deel bestaat uit niet huishoudelijk afvalwater. Dit noemt men dun water omdat het rioolwater wordt verdund met relatief schoon water.
Mogelijke oorzaken van dit dun water kunnen zijn:
- Drainage aangesloten op de riolering;

- Lekke rioleringsbuizen waardoor het grondwater het riool instroomt;
- Pompjes in kelders en kruipruimtes aangesloten op de riolering;
- Afvoer van oppervlaktewater op de riolering.

Het nadeel van dit dun water is, dat al het water moet worden verpompt naar de waterzuivering (extra draaiuren pompen) en in de zuivering de verblijftijd van het afvalwater korter wordt, waardoor het rendement lager wordt.
Om maatregelen te kunnen nemen tegen het dunne water is onderzoek naar de oorzaak van het dunne water noodzakelijk. Afhankelijk van de oorzaken zullen maatregelen worden genomen. Dit kan zijn op korte termijn afkoppelen van de afvoer van oppervlaktewater of het op langere termijn vervangen van lekke rioleringbuizen. Het Waterschap Vallei & Eem zal het onderzoek naar de oorzaak uitvoeren, waarna de gemeente de te nemen maatregelen zal afwegen en uitvoeren.

Voor meer informatie over het Waterplan Woudenberg (en de verschillende onderdelen daarvan) kunt u contact opnemen met de heer R. van der Velden, telefoonnummer 033-2869172. U kunt natuurlijk ook een e-mail sturen: r.vdvelden@gemwoudenberg.nl.

Week 4
Plaatsingsdatum 27 september 2005

Artesische bronnen
In de komende weken informeert de gemeente Woudenberg u over (onderdelen van) het Waterplan Woudenberg. Deze week staan we stil bij de artesische bronnen.

Een artesische bron is een plaats waar diep grondwater door een opening in de waterafsluitende laag (ondergrondse kleilaag) naar boven stroomt. Doordat het diepe grondwater onder de waterafsluitende laag onder spanning staat kan het water tot boven het maaiveld stromen zonder bemaling. In het buitengebied worden dergelijke bronnen gebruikt voor veedrenking. Omdat het water erg ijzerhoudend is, zal er bij contact met de buitenlucht roestvorming ontstaan in het water. Deze roestvorming zorgt voor de bruine verkleuring die regelmatig zichtbaar is bij artesische bronnen.
In de bebouwde kom van Woudenberg zijn ook op diverse plaatsen dergelijke bronnen aanwezig. Ze worden gebruikt bij onder andere de volkstuinen en in vijvers. Een artesische bron is zichtbaar in de Schansvijver naast de Stationsweg West nummer 2 in de vorm van een klein fonteintje.

Het regelen van de wateraanvoer met bijvoorbeeld een afsluiter of kraan is niet mogelijk. Doordat het water sterk ijzerhoudend is zal de bron dichtslibben met roest wanneer de bron niet continu doorspoelt. Wanneer het schone grondwater via een artesische bron aan het oppervlak komt en vervolgens via het riool of de sloot afgevoerd wordt, is sprake van niet-verantwoord gebruik van grondwater (ofwel verspilling van schoon grondwater). Om niet-verantwoord gebruik van grondwater tegen te gaan wil de provincie Utrecht samen met Hydron de m3 voor m3-regeling instellen. De regeling is bedoeld om het aantal niet-verantwoord gebruikte m3s grondwater terug te dringen door deze bronnen te sluiten (ofwel definitief dicht te maken ofwel met een onder-water-afsluiting de bron als kraan in te richten zodat veedrenking in het zomerhalfjaar nog steeds mogelijk is). Hiertegenover staat dan dat Hydron deze teruggedrongen m3s elders mag oppompen ten behoeve van drinkwaterwinning. Als blijkt dat een dergelijk regeling haalbaar is, zal de uitvoering van de regeling door Hydron gedaan worden.

Voor meer informatie over het Waterplan Woudenberg (en de verschillende onderdelen daarvan) kunt u contact opnemen met de heer R. van der Velden, telefoonnummer 033-2869172. U kunt natuurlijk ook een e-mail sturen: r.vdvelden@gemwoudenberg.nl.

Week 5
Plaatsingsdatum 4 oktober 2005

Aanpak diffuse bronnen
In de komende weken informeert de gemeente Woudenberg u over (onderdelen van) het Waterplan Woudenberg. Deze week staan we stil bij de diffuse bronnen.

Vervuiling van het oppervlakte water en het grondwater ontstaat op diverse plaatsen. De grote vervuilers zijn de afgelopen jaren al weggenomen of teruggedrongen. Helaas blijven er nog vele kleine bronnen over die allen samen verantwoordelijk zijn voor de huidige vervuiling van het water. Deze bronnen samen worden de diffuse bronnen genoemd.
Omdat de diffuse bronnen bestaan uit veel kleine onderdelen is het beperken hiervan in de praktijk moeilijk gebleken. De milieubelasting van 1 van de bronnen is slechts beperkt, maar door de optelling van alle bronnen is de totale milieubelasting aanzienlijk.

De diffuse bronnen zijn onder te verdelen in verschillende categorieën:

- Chemische onkruidbestrijding (op verharding en in het groen)
- Bouwmaterialen (lood, zink, koper, etc.)

- Waterbouw (verduurzaamd hout)

- Gladheidbestrijding (strooizout)

- Straatmeubilair (verzinkt staal)

De gemeente Woudenberg is momenteel bezig met het opstellen van een Plan van aanpak diffuse bronnen. Hierin worden maatregelen opgenomen om de diffuse bronnen in de toekomst terug te dringen en om nieuwe bronnen te voorkomen.

Voorbeelden:
Chemische onkruidbestrijding:
Een van de maatregelen kan zijn het stoppen met chemische onkruidbestrijding op de wegverharding. Uiteraard heeft deze maatregel als gevolg dat het onkruid in de goten, parkeervakken en op trottoirs meer kans krijgt om te groeien. Door middel van alternatieve methodes dient de onkruidgroei in de hand gehouden te worden.

Bouwmaterialen:
Het beperken van het gebruik van uitlogende bouwmaterialen draagt ook bij aan het terugdringen van de diffuse bronnen. Zo kunnen bij nieuwbouwprojecten in de plaats van zinken dakgoten ook kunststof dakgoten toegepast worden.

Door al deze diffuse bronnen terug te dringen wordt voorkomen dat het oppervlaktewater en grondwater verder vervuild raken. De kwaliteit van het oppervlaktewater en grondwater zal hierdoor na verloop van tijd verbeteren.

Voor meer informatie over het Waterplan Woudenberg (en de verschillende onderdelen daarvan) kunt u contact opnemen met de heer R. van der Velden, telefoonnummer 033-2869172. U kunt natuurlijk ook een e-mail sturen: r.vdvelden@gemwoudenberg.nl.

Week 6
Plaatsingsdatum 11 oktober 2005

Baggerplan
In de afgelopen weken heeft de gemeente Woudenberg u geïnformeerd over (onderdelen van) het Waterplan Woudenberg. Deze week de laatste aflevering. Daarin staan we stil bij het baggerplan. Alle (voorgaande) artikelen staan ook te lezen op de internetsite van de gemeente Woudenberg. Surf naar www.woudenberg.net / mededelingen.

De kwaliteit van het oppervlaktewater is van verschillende factoren afhankelijk. Eén van deze factoren is de aanwezigheid van slib. Als gevolg van bladval en broodresten ontstaat op de bodem van vijvers en watergangen een sliblaag. Deze delen zakken naar de bodem, waar ze vervolgens gaan verrotten. Bij het verrottingsproces wordt zuurstof uit het water onttrokken. Hierdoor verslechtert de kwaliteit van het water. Vooral bij hogere temperaturen kan dit leiden tot vissterfte. Ook is het zo, dat de doorspoeling van een watergang vermindert als gevolg van de aanwezigheid van slib. Doordat de diepte van de watergang minder wordt, wordt de doorstroming ook minder. Dit kan dan tot gevolgen hebben dat in andere watergangen en vijvers het waterpeil bij regen meer stijgt dan gewenst is.
Om de hoeveelheid slib te beperken, dient periodiek het slib te worden verwijderd. Dit wordt gedaan door de vijvers en watergangen periodiek te baggeren. Als actie uit het Waterplan Woudenberg is een baggerplan opgesteld waarin binnen 6 jaar alle watergangen in de bebouwde kom van Woudenberg worden gebaggerd. Vanaf 2005 zal ieder jaar een deel van het baggerplan uitgevoerd worden, waarbij de Wipperveldvijver, de Van Gendt-vijver, de Kerkgracht en de sloot aan de Prangelaar op de planning van 2005 staan.

Voor meer informatie over het Waterplan Woudenberg (en de verschillende onderdelen daarvan) kunt u contact opnemen met de heer R. van der Velden, telefoonnummer 033-2869172. U kunt natuurlijk ook een e-mail sturen: r.vdvelden@gemwoudenberg.nl. Laatst gewijzigd op 14/07/2005