Politie Groningen

Persberichten dinsdag 30 augustus 2005

Provincie Groningen 30-08-2005 -

Groningen: man aangehouden voor mishandeling
De politie heeft maandagnacht op de Grote Markt een 20-jarige man uit Zuidwolde aangehouden voor mishandeling van een 21-jarige Stadjer. De Stadjer werd kort daarvoor aangesproken door de Zuidwoldenaar en kreeg direct een aantal kopstoten. Een getuige sprak surveillerende agenten aan en hij wees hen direct de verdachte aan; die stond enkele meters verderop. De verdachte had een verwonding aan zijn voorhoofd. Hierop namen agenten de man mee naar het bureau. Het slachtoffer heeft vermoedelijk een gebroken neus. Hij ging direct voor behandeling naar een ziekenhuis. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: automobilisten gewond na aanrijding
Bij een verkeersongeval op het Julianaplein is maandagnacht een echtpaar uit Eelde (een 52-jarige vrouw en 56-jarige man) gewond geraakt. Zij sloegen bij de verkeerslichten linksaf de A28 op. Een 23-jarige vrachtwagenchauffeur uit Schoonebeek ging rechtdoor richting het Centrum, reed vermoedelijk door rood, en botste tegen het echtpaar op. Beide voertuigen raakten zwaar beschadigd en werden weggesleept. De slachtoffers zijn met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht.

Groningen: twee Stadjers gepepperd en ingerekend
De politie heeft maandagmidddag op de Van Oldenbarneveltlaan een 26-jarige Stadjer en een 29-jarige Stadjer aangehouden. De politie kreeg een melding dat er vier mannen op een minimotor reden. Omdat rijden op de openbare weg met een minimotor niet is toegestaan, controleerden de agenten de mannen. Eén van hen bleek de eigenaar te zijn en agenten vroegen hem naar zijn identiteitsbewijs. Dat bleek hij niet bij zich te hebben. Toen agenten de verdachte wilden aanhouden, ging hij er hard vandoor. Toen zij hem te pakken hadden, verzette verzette hij zich hevig tegen zijn aanhouding. Hierop werd hij gepepperd. Hij ging er nogmaals vandoor en twee andere agenten konden de man uiteindelijk met gepast geweld in de boeien slaan. Veel omstanders en vrienden van de verdachte bemoeiden zich met de aanhouding. Een 29-jarige Stadjer begon tegen de agenten te schelden. Hierop moest hij ook mee naar het bureau vanwege belediging. Ook hij verzette zich hevig tegen zijn aanhouding en werd tot tweemaal toe gepepperd. Hij kon uiteindelijk met gepast geweld ingerekend worden. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: automobilist onder invloed van medicijnen
Een 46-jarige automobilist uit Groningen is maandagochtend op de Paterswoldseweg aangehouden voor rijden onder invloed. Agenten reden achter de man en zagen de man van links naar rechts slingeren op de rijbaan. Toen de automobilist de agenten zag, probeerde hij nog snel zijn gordel om te doen, maar dat lukte niet. Agenten gaven de man een stopteken en hij verklaarde direct onder invloed van medicijnen te verkeren. Hierop werd de man meegenomen naar het bureau. Van de man is een bloedproef afgenomen ter vaststelling van het medicijnengebruik. Hij kreeg een rijverbod en de politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: winkeldief aangehouden
De politie heeft maandagnacht een 42-jarige man uit Eelde aangehouden voor diefstal. Voorbijgangers deden melding van glasgerinkel in de omgeving van de Lutke Nieuwstraat. Ter plaatse bleek dat een etalage van een kledingwinkel was ingegooid. Agenten zochten in de omgeving naar vluchtende daders. In de Stoeldraaierstraat zagen zij de verdachte uit een portiek komen. Hij had een tas achtergelaten met daarin de gestolen broeken. De politie heeft de man aangesproken en aangehouden. Hij is voor nader onderzoek ingesloten.

Veelerveen: vissers raken vis en visspullen kwijt
Tijdens controle op de visserijwet bij het Ruiten A Kanaal West in Velerveen zijn zaterdagnacht twee Duitsers (beide 39 jaar) op de bon geslingerd. Zij werden gecontroleerd op het hebben van een visakte en een visvergunning. Beide heren bleken over deze documenten te beschikken. In hun auto stond echter een emmer met 35 dode vissen. Ook zagen de agenten in het water een opblaasboot liggen. In deze boot lagen een transformator en een accu die voor electrisch vissen worden gebruikt. Hierop zijn alle vis en visspullen inbeslaggenomen. Ook hun auto werd inbeslaggenomen. Beide mannen kregen een bekeuring ter waarde van 500 euro. De politie maakt proces-verbaal op.

Uithuizermeeden: trein botst tegen dieplader
Maandagmiddag is een trein bij het station van Uithuizermeeden tegen een vrachtwagen met dieplader gebotst. De 42-jarige
vrachtwagenchauffeur reed over de spoorwegovergang op de Burgemeester Bronsstraat. Op de hoek met de Havenweg stond de vrachtwagen voor de haaientanden stil en de dieplader stond nog op de spoorwegovergang. De trein richting Groningen was inmiddels vertrokken van het station van Uithuizermeeden. De 37-jarige machinist zag wel dat de vrachtwagen voor de kruising met de Havenweg stond te wachten; hij zag niet dat er een dieplader aan de vrachtwagen gekoppeld zat en vanwege de lengte nog op de spoorwegovergang stond. Hierdoor botste de trein tegen de dieplader. Door de botsing werd de dieplader ruim twee meter opzij geschoven. Er raakte niemand gewond. Vanwege de schade aan het spoor kon de trein uiteindelijk na ruim drie uur zijn weg vervolgen richting Groningen.

Wagenborgen: gordelcontrole
De politie heeft maandagmiddag op de Hoofdweg in Wagenborgen automobilisten gecontroleerd op het dragen van een autogordel. In totaal kregen twee mensen een boete van 45 euro voor het niet dragen van de gordel.

Provincie Groningen: snelheidscontroles
De politie heeft maandag op diverse plaatsen een snelheidscontrole gehouden.
Sellingen, Ter Apelstraat: aantal geregistreerde voertuigen: 270, aantal overtredingen: 3, hoogst gemeten snelheid: 98 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.
Sebaldeburen, Woldweg: aantal geregistreerde voertuigen: 175, aantal overtredingen: 11, hoogst gemeten snelheid: 139 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.