Gemeente Woerden

30 augustus 2005

Gedeeld autogebruik nu ook in Woerden

Ook Woerden heeft vanaf begin september een vaste standplaats voor een deelauto van Greenwheels. De standplaats bevindt zich op de parkeerplaatsen recht tegenover het NS-station, centrumzijde. Een deelauto wordt door meerdere mensen gebruikt, waarbij alleen voor het gebruik wordt betaald en niet voor het bezit. Greenwheels is een zelfstandige organisatie die nauw samenwerkt met de NS. De gemeente Woerden faciliteert dit initiatief, waarmee zij de doelstellingen op het gebied van milieu en mobiliteit onderstreept. 29 gemeenten gingen Woerden al voor.

Bevordering mobiliteit
Waar mogelijk draagt de gemeente bij aan de bevordering van mobiliteit en een gezonde leefomgeving. Meestal gaat het dan om de verbetering van wegen, zoals het verkeerscentrumplan en het A12/BRAVO project. Mobiliteit is ook het onderwerp van gesprek van de gemeente en plaatselijke ondernemingen. Een divers gebruik van vervoersmiddelen is een van de middelen die ingezet kan worden om de mobiliteit rond Woerden vergroten. De gemeente Woerden is dan ook blij met de komst van Greenwheels.

Aantrekkelijke voorziening
Het delen van een auto kan een aantrekkelijke aanvullende voorziening zijn voor reizigers die hoofdzakelijk met het openbaar vervoer reizen. Door een aantrekkelijke formule te bieden is Greenwheels inmiddels een begrip. Het aanbod is aantrekkelijk. Omdat je bij Greenwheels lage vast abonnementskosten hebt en voornamelijk betaalt voor wat je rijdt, loont het de moeite om ook eens de fiets of de trein te pakken wanneer dat ook goed kan. Door de overstap op een deelauto kiezen mensen hun vervoermiddel bewuster en maken gemiddeld 30% minder autokilometers. Wanneer meerdere mensen een auto delen scheelt dit ook parkeerruimte, die vooral in binnensteden steeds schaarser en duurder wordt.

Standplaats: station NS
De autos van Greenwheels zijn uitgerust met boardcomputers, GSMdatacommunicatie, wegrijblokkering en contactloze chipcardlezers; hierdoor kan een abonnee met de chipcard de auto openen en binnen enkele seconden wegrijden. De standplaats in Woerden bevindt zich op de parkeerplaatsen tegenover het NS-station, centrumzijde.

Maatschappelijk ondernemen
Greenwheels is een commerciële organisatie die maatschappelijk ondernemen hoog in haar vaandel heeft staan. Niet alleen draagt het principe van auto delen bij aan een beter milieu, ook investeert het bedrijf een deel van haar opbrengst in groene ondernemingen en projecten. Het personeelsbeleid van Greenwheels biedt kansen aan mensen die langdurig werkloos zijn geweest.

Meer informatie over de deelautos van Greenwheels: www.greenwheels.nl Meer informatie over het verkeerscentrumplan of het project A12 / BRAVO: www.woerden.nl