Gemeente Hengelo

Informatiemarkt Vrijwilligerswerk Kennisgeving
ontwerp-saneringsprogramma
UIT Festival Hengelo
Lotgenotenavond Cerebraal
6 september 2005 om 20.00 uur
De Vereniging Cerebraal organiseert in Hengelo lotgenotenavonden voor mensen met een niet aangeboren hersenletsel (NAH), familieleden, hulpverleners en belangstellenden. Tijdens de lotgenotenavond van 6 september vertellen twee werkbegeleiders van de Stichting InteraktContour u meer over arbeidsmatige activiteiten en krijgt u een rondleiding. De bijeenkomst vindt plaats bij de Stichting InteraktContour aan de Deurningerstraat 58. Deze stichting ondersteunt mensen met een niet aangeboren hersenletsel met vragen op het gebied van wonen, leren, dagbesteding en alternatieven voor werk en ambulante begeleiding.

De bijeenkomst is gratis, de zaal is om 19.30 uur open. Voor meer informatie kijkt u op www.cerebraal.nl.

De sirene

Sirenetest maandag 5 september

Voor u als burger is het van belang te weten wat u bij een ramp of zwaar ongeval moet doen. Hoort u de sirene (of een rondrijdende geluidswagen), dan is in uw omgeving een ramp of ongeval voorgevallen.

Als de sirene gaat...


* Ga direct het dichtstbijzijnde gebouw binnen;
* Sluit onmiddellijk alle deuren en ramen. Stel ook eventuele ventilatiesystemen buiten werking;

* Geef mensen die bij u aanbellen de gelegenheid te schuilen en waarschuw mensen die de sirene niet opmerken;
* Zet radio of TV aan. Informatie en nadere instructies bij rampen en zware ongevallen krijgt u via RTV Oost.

Radio Oost: 95.9 op de kabel en 89.4 FM ether

TV-Oost: kanaal 12 op de kabel of kanaal 36 ether. Ook op de teletekstpagina 123 van TV Oost kunt u informatie vinden.

Blijf binnen totdat u te horen krijgt dat u naar buiten kunt. Dat geldt ook voor scholen en bedrijven.

Evacueren

Via Radio Oost of via de rondrijdende geluidswagen hoort u of u de omgeving moet verlaten. In dat geval moet u het volgende doen:
* Sluit gas en water af;

* Neem alleen de hoognodige zaken mee;

* Sluit uw woning af;

* Controleer of uw buren weten dat er een evacuatie plaatsvindt.

Niet bellen

Wat u bij een ramp niet moet doen, is bellen met het nationale alarmnummer 112. Ook moet u niet bellen met de plaatselijke politie, brandweer of ambulancedienst. De mogelijkheid bestaat dat telefooncentrales overbelast raken, wat ernstige gevolgen heeft voor het op gang komen van de hulpverlening. Hou telefoonlijnen zoveel mogelijk vrij. Bel alleen 112 als er onmiddellijke hulp nodig is om mensenlevens te kunnen redden of om nog grotere schade te voorkomen.

Sirenetest

Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur wordt de sirene in heel Nederland getest. De eerstvolgende test is op maandag 5 september. Om overlast en irritatie te voorkomen duurt de test van de sirene eenmaal 1 minuut en 26 seconden. Als u de sirene op andere momenten hoort, dan is er gevaar. Volg de instructies.

Hoort u op de eerste maandag van de maand om 12.00 uur de sirene niet, geef dat dan door aan de gemeentelijke rampcoördinator, mevrouw N. Veldhuis, telefoon 245 95 67 of via het reactieformulier op www.hengelo.nl -> Veiligheid -> Sirene. Wilt u daarbij aangeven waar u zich op het moment van het proefalarm bevond? De klachten worden doorgegeven aan de Hulpverleningsdienst regio Twente. Zij zoeken uit of een sirene bijvoorbeeld niet gewerkt heeft en registreren de klachten.

Alarminstructiekaart

Een alarminstructiekaart, waarop kort staat samengevat wat u moet doen in geval van een (dreigende) ramp, staat in de gemeentegids en kunt u opvragen bij de Gemeentewinkel in het stadhuis, tel. (074) 245 95 55. Deze kaart is in verschillende talen leverbaar.

Energiebesparing: dat levert wat op!

Het gemeentelijk project 'Energiebesparing, dat levert wat op!' wordt met een jaar verlengd. Het projectteam zoekt huishoudens met een besteedbaar jaarinkomen van niet meer dan 13.100 om aan het project deel te nemen. U leert bewuster om te gaan met energie en de gemeente helpt u daarbij door gratis energiebesparende maatregelen bij u thuis te installeren. U kunt zich opgeven of meer informatie vragen bij het projectteam, telefoon (074) 255 06 02 of per e-mail: energie@hengelo.nl
Nieuwe Grensweg
In verband met werkzaamheden aan het spoor wordt in de nacht van zondag op maandag, 11 op 12 september tussen 23.00 en 07.00 uur (of zoveel korter of langer als noodzakelijk is) de spoorwegovergang Nieuwe Grensweg afgesloten voor alle verkeer. Een omleiding wordt met borden aangegeven.

Informatiemarkt Vrijwilligerswerk

25 Vrijwilligersorganisaties presenteren zich donderdagavond 8 september

Stichting Vrijwilligers Centrale Hengelo organiseert op koopavond donderdag 8 september een informatiemarkt in samenwerking met Stichting Stadsmarketing. De markt vindt plaats aan de Enschedesestraat tussen de Hema en de Lambertuskerk van 18.00 tot 21.00 uur. Meer dan 25 organisaties met uiteenlopende doelstellingen en activiteiten doen mee.

Kom kennismaken

Er is volop gelegenheid om kennis te maken met de vele vrijwilligers. Hengelo telt ongeveer 20.000 actieve vrijwilligers in sectoren als zorg, sport, hulpdiensten, natuur en milieu, vakantieactiviteiten, buurthuis- en speeltuinwerk en cultuur. Voor iedereen is er gepast vrijwilligerswerk! Vrijwilligerswerk geeft de kans om nieuwe mensen te ontmoeten en uitdagende werkzaamheden te doen. Met vrijwilligerswerk kunnen mensen waardevolle ervaring op doen en hun inzet wordt zeer gewaardeerd door de mensen voor wie zij bezig zijn. Omdat vrijwilligerswerk flexibel is, kan in overleg met de organisatie zelf de werktijd worden ingedeeld. Er is al vrijwilligerswerk vanaf 1 uur per week.

Laat u informeren

Naast het verstrekken van vrijblijvende informatie, biedt de informatiemarkt u de kans om zich direct aan te melden als vrijwilliger. Medewerkers van Vrijwilligers Centrale Hengelo staan klaar om vragen over vrijwilligerswerk, en alles wat daar mee te maken heeft, te beantwoorden. Verder is er voor kinderen de gelegenheid om zich te laten schminken. Wilt u meer weten over de informatiemarkt, kijk dan op de website: www.vwchengelo.nl of neem contact op met Vrijwilligers Centrale Hengelo, Industriestraat 65, 7553 CL Hengelo, telefoon (074) 259 48 41 of e-mail: vwchengelo@planet.nl

UIT Festival Hengelo

Cultureel seizoen wordt geopend met wervelende voorstellingen

Zondag 4 september opent het Cultureel Seizoen 2005 - 2006. Tijdens het UIT Festival Hengelo kunt u alvast kennismaken met het programma en kunt u in en rond het Rabotheater gratis verschillende korte voorstellingen bekijken.

Diverse podia

Op verschillende podia op het Schouwburgplein en in de Molenstraat zijn doorlopend voorstellingen te zien. Grote namen zijn aanwezig: Jules Deelder, Het Internationaal Danstheater voor de Jeugd, New Cool Collective, Introdans en Roots Creation. Maar u kunt ook naar diverse Hengelose groepen komen luisteren en kijken zoals Evergreengoor '80, Born to Pop, Big Band en S-Cooldance. Ook zijn ruim 30 culturele instellingen, amateurverenigingen, professionele gezelschappen en galeries aanwezig met informatiestands, workshops en allerlei andere activiteiten.

Kinderen worden niet vergeten

Ook voor kinderen valt er van alles te beleven. Er zijn doorlopend kinderfilmvoorstellingen in de Asitozaal in het Rabotheater, er is een poppenkastwagen waarin voorstellingen worden gespeeld en in de stand van de Muziekschool worden kinderen geschminkt.

Het festival duurt van 12.00 uur tot 17.00 uur en is gratis toegankelijk, u bent van harte welkom!

Kijk voor het complete programma op www.rabotheater.nl

Verordeningen

Vastgesteld


* Verordening Rekenkamercommissie gemeente Hengelo 2005

De gemeenteraad heeft deze verordening in zijn vergadering van 19 juli vastgesteld. De verordening treedt op 30 augustus 2005 in werking.

Inzien

U kunt de desbetreffende stukken vanaf 30 augustus 2005 onbeperkt en kosteloos inzien bij de Gemeentewinkel. Op verzoek kunt u een afschrift van de stukken verkrijgen. U kunt ook de website www.hengelo.nl raadplegen en kijken bij Bestuur en Organisatie -> beleid -> verordeningen.

Ontwerp bestemmingsplan

Ontwerp bestemmingsplan Broek Noord, uitwerking Mega

Op 26 januari 1999 heeft de gemeenteraad het globaal bestemmingsplan Vossenbelt, Broek Noord vastgesteld. In het bijbehorende plangebied ligt onder andere de huidige woonwijk Het Broek, welke bestaat uit de gebieden Broek Zuid en Broek Noord. Inmiddels is een groot deel van Broek Noord op basis van artikel 11 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening reeds uitgewerkt. Om de uitbreidingswens compleet te maken wordt in dit plan het oostelijk deel van de gronden uit het globaal bestemmingsplan Broek Noord nader uitgewerkt.

Ter inzage en zienswijzen

Het ontwerp bestemmingsplan Broek Noord, uitwerking Mega, ligt voor een ieder ter inzage van 31 augustus tot en met 13 september 2005 bij de afdeling Bouwen. Binnen genoemde termijn kunt u uw zienswijze op het plan schriftelijk indienen bij burgemeester en wethouders.
* Abelenstraat 10, veranderen en vergroten woonhuis
* Anthoniusstraat 18, oprichten schuur

* Steenmeijerstraat 4, plaatsen 2 fietsenstallingen
* Carl Muckstraat e.o., vervangen muur en vernieuwen bergzolders (in 55 woningen)

* Christiaan Langefeldstraat 26, inrichten winkel
* Geurdsweg 14, plaatsen unit t.b.v. tijdelijke woonruimte (2 jaar)
* Pasmaatweg 21, veranderen en vergroten kantoorruimte
* Twekkelerweg 274 B, plaatsen van een woonwagen

Reguliere bouwvergunningen eerste fase


* Aardoliestraat 5, oprichten pompkamer en 2 alarmklep opstellingsruimtes
Monumentenvergunningen

* Lansinkesweg 75, ontmantelen/slopen van een traforuimte/opslagboxen
Voorgenomen vrijstellingen

Artikel 19, lid 2 WRO
Burgemeester en wethouders zijn in principe bereid vrijstelling te verlenen voor onderstaande percelen:

* Nieuwstraat 59, veranderen van een gevel van een winkelpand
* Burg. Jansenplein 25, veranderen en vergroten van een horecabedrijf (op de verdieping).
De bouwplannen zijn in strijd met het ter plaatse geldende bestemmingsplan maar Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben hiervoor een algemene verklaring van geen bezwaar afgegeven. Inzien en zienswijzen
De ontwerpbesluiten kunt u van 31 augustus tot 12 oktober 2005 inzien bij de afdeling Bouwen.
Tijdens de inzagetermijn kunt u schriftelijke zienswijzen indienen bij burgemeester en wethouders. Desgewenst kunt u mondeling uw zienswijzen kenbaar maken.

* Balistraat 10, oprichten van een overkapping
* M. A. de Ruyterstraat 2, veranderen en vergroten van een woning
* Esaustraat 9, oprichten carport

* Industriestraat 78D, oprichten schuur

* Topaasstraat 32, veranderen van een bedrijfspand. De ontwerpbesluiten kunt u van 31 augustus tot 12 oktober 2005 inzien Tijdens de inzagetermijn kunt u schriftelijke zienswijzen indienen bij burgemeester en wethouders. Desgewenst kunt u mondeling uw zienswijzen kenbaar maken.

Kennisgeving ontwerp-saneringsprogramma

Sanering railverkeerslawaai

Sanering railverkeerslawaai vanwege de spoorlijn Deventer-Oldenzaal door een geluidsscherm langs het baanvak Hengelo-Almelo, nabij de Weideweg.

Burgemeester en wethouders zijn ingevolge de Uitvoeringsregeling sanering verkeerslawaai van plan een geluidsscherm op te richten:
* nabij de Weideweg langs spoortraject 170 aan de oostzijde van het spoor tussen NS-kilometer 13.779 en 13.931

Dit geluidsscherm zal worden gebouwd met panelen van houtvezelbeton met een beplanting aan beide zijden en zal worden geplaatst boven op het talud langs de spoorlijn. Het schermdeel op het viaduct Weideweg wordt doorzichtig uitgevoerd. De totale lengte van het geluidsscherm bedraagt ongeveer 152 meter. De hoogte varieert van 1 tot 2 meter te rekenen vanaf de bovenkant van de spoorstaaf.

Ter inzage, zienswijzen en bezwaar

Het saneringsprogramma met bijbehorende stukken ligt vanaf 31 augustus gedurende zes weken ter inzage bij de afdeling Milieu en bij de Gemeentewinkel.

Wanneer u belanghebbende bent kunt u uw zienswijze op het ontwerp-saneringsprogramma schriftelijk indienen bij burgemeester en wethouders. Desgewenst kunt u mondeling uw zienswijze kenbaar maken bij de afdeling Milieu, telefoon (074) 245 96 53.

Alleen degene die als belanghebbende tijdig bezwaar heeft gemaakt tegen het latere besluit van burgemeester en wethouders tot vaststelling van het saneringsprogramma, kan daarna tegen de beslissing op bezwaar schriftelijk beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State te Den Haag. Indien een (gemotiveerd) bezwaarschrift wordt ingediend kan tevens de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak worden verzocht een voorlopige voorziening te treffen. In dat geval is voorafgaande aan de behandeling van het verzoek een griffierecht verschuldigd, dat voor terugstorting in aanmerking komt indien het verzoek wordt ingewilligd. Meer informatie hierover wordt verstrekt bij de bekendmaking van het besluit tot vaststelling van het saneringsprogramma.