Provincie Zuid-Holland

mevrouw Evenhuis-Meppelink waarnemend burgemeester Vlist

De Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland, de heer Jan Franssen, heeft mevrouw A.Z. (Aaltina) Evenhuis-Meppelink (VVD) per 1 oktober benoemd tot waarnemend burgemeester in de Zuid-Hollandse gemeente Vlist. Zij volgt de heer G. Berghoef op, die met ingang van die datum is benoemd tot burgemeester van Aalten.Evenhuis (61 jaar) is nu waarnemend burgemeester van de Gelderse gemeente Berkelland. Daarvoor was zij zes jaar burgemeester van de gemeente Wisch. Haar benoeming kwam tot stand in goed overleg met de fractievoorzitters van de gemeenteraad van Vlist.

Na de benoeming van de heer Berghoef tot burgemeester van Aalten heeft commissaris Franssen de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties geadviseerd de burgemeestersvacature in Vlist voorlopig niet open te stellen. Dit advies is uitgebracht nadat het college van Gedeputeerde Staten hierover is gehoord.

De vijf gemeenten in de Krimpenerwaard werken op een constructieve wijze aan hun intergemeentelijke samenwerking. Inmiddels hebben zij elk afzonderlijk hun bestuurskracht laten meten en formuleren zij een gezamenlijke visie op de toekomst van de Krimpenerwaard. Bovendien willen de vijf gemeenten een Krimpenerwaard-raad en overkoepelend bestuur instellen.In het najaar zullen Gedeputeerde Staten hun mening geven over de conclusies die de gemeenten trekken aan enerzijds hun eigen bestuurskrachtmeting en anderzijds aan de visie op hun onderlinge samenwerking.

In afwachting van deze ontwikkeling, en met het oog op de bestuurlijke continuïteit in het gebied, heeft de Commissaris van de Koningin mevrouw Evenhuis benoemd tot waarnemend burgemeester. Hij komt daarmee tegemoet aan de wens van de fractievoorzitters die op 5 juli 2005 om dezelfde reden de Commissaris verzochten snel tot de benoeming van een waarnemer over te gaan.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 441 66 22