NV NOM, Investerings- ontwikkelingsmaatschappij voor Noord- Nederland

NOM verwerft belang in EsHa te Hoogkerk

30 augustus 2005

N.V. NOM, Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland, heeft een belang verworven van 20% in EsHa te Hoogkerk. Hierover werd overeenstemming bereikt met het Deense Icopal, dat EsHa in februari 2005 doorstartte na faillissement. EsHA bestaat na de doorstart uit de fabriek in Hoogkerk, de wegenbouwdivisie en de dakdekkerdivisie (Smid en Hollander Bouw) in Noord-Nederland. Het resterende aandelenbelang in EsHa van 80% blijft in handen van Icopal. NOM was al langere tijd betrokken bij de doorstart van EsHa en heeft Icopal mede begeleid bij het tot stand komen van deze transactie.

EsHa BV
De `Asphalt- en chemische Fabrieken Smid en Hollander' (EsHa) is opgericht in 1927 in Hoogkerk-Vierverlaten. Tot het eind van de jaren negentig kende het bedrijf een gestage groei en een steeds verbredend productenpakket. EsHa richtte zich in toenemende mate op `waterafdichtende oplossingen' op basis van aardolieachtige producten. Daarbij begon het bedrijf een eigen dakdekkerbedrijf en wegenbouwdivisie. Na verkoop van het bedrijf aan het Griekse Alfa Alfa in 2000 en een mislukte Griekse beursgang ging het snel bergafwaarts met EsHa, mede omdat het Griekse concern weigerde te investeren in het Hoogkerkse bedrijf. Dit resulteerde in februari 2005 in het faillissement van EsHa. Branchegenoot Icopal startte EsHa echter direct door. Hiermee zijn voor EsHa nieuwe kansen in de markt ontstaan en ziet het bedrijf de toekomst met veel vertrouwen tegemoet.

Icopal BV
Icopal is in 1876 opgericht in Denemarken als producent van teerachtige producten. Tegenwoordig is het een van de grootste internationale spelers op het gebeid van de productie en verkoop van dakbedekkingmaterialen. Daarnaast produceert Icopal diverse soorten afdichtende bouwmaterialen (o.a. plastics). De Icopal Groep behaalde in 2004 een omzet van EUR 634 miljoen en een operationele winst van EUR 39 miljoen. Bij Icopal zijn wereldwijd 3500 personen werkzaam. Het bedrijf heeft 28 productielocaties en 75 kantoren verdeeld over Europa, Noord-Amerika en Azië.