Rabobank Nederland

Rabobank wint strijd om Tanzaniaanse bank Rabobank Nederland, 30/08/2005 11:41
---

De Tanzaniaanse overheid heeft bekend gemaakt dat de Rabobank samen met drie Tanzaniaanse partners is aangewezen als koper voor de National Microfinance Bank (NMB). Meerdere partijen waren in de race. De koop houdt in dat de Rabobank samen met haar partners een aandelenbelang van 49% zal doen.

In de overeenkomst is ook opgenomen dat de Rabobank na de participatie technische assistentie gaat verlenen bij de verdere ontwikkeling van NMB, één van de grootste bankinstellingen in Tanzania. Daarnaast zal de Rabobank het management voor de komende jaren leveren. Op dit moment is NMB vooral een infrastructuur voor betalingsverkeer en biedt de bank op beperkte schaal spaarproducten aan. Het aanbieden van kredietproducten staat nog in de kinderschoenen. Op 30 september volgt de officiële ondertekening door de Rabobank in Tanzania.

Toegang tot financiële dienstverlening

Doel van het beschikbaar stellen van geld en kennis is het verder ontwikkelen van de Tanzaniaanse bank, met name ten aanzien van de dienstverlening in rurale gebieden en het verder optimaliseren van de landelijke dekking van de bank. De financiële participatie moet het begin zijn van een langdurige relatie van de Rabobank met de rurale ontwikkeling in Tanzania, één van de armste landen ter wereld. De Rabobank exporteert haar oorspronkelijke succesformule van het toegang bieden tot financiële dienstverlening aan brede lagen van de bevolking om op die manier de economische ontwikkeling te stimuleren. Voor het eerste deel van de technische assistentie is een driejarig project opgesteld. Dit houdt ondermeer in dat de belangrijkste medewerkers van NMB worden bijgeschoold in Nederland en kennismaken met de Rabobank. Daarnaast zullen de komende tijd tientallen Rabobankspecialisten op allerlei gebied hun expertise in Tanzania inzetten.

Privatisering National Microfinance Bank

De Tanzaniaanse overheid, tot nu enig aandeelhouder, wil NMB privatiseren om de financiële sector in Tanzania meer vorm te geven. De Rabobank trad op als leider van een investeringsconsortium met drie Tanzaniaanse partners. Deze partners zijn Eximbank, investeringsmaatschappij NICO en de Tanzanian Chamber of Commerce, Industry & Agriculture. NMB beschikt als enige bank in Tanzania over een uitgebreid landelijk kantorennetwerk met meer dan 100 vestigingen. Het balanstotaal van de NMB was ultimo 2004 USD 570 miljoen en de bank heeft 1.400 medewerkers. In Tanzania leven 36 miljoen mensen, waarvan 30 miljoen op het platteland.

Rabobank Development Program

Op dit moment hebben vier miljard mensen in de wereld geen toegang tot financiële dienstverlening. Als maatschappelijk verantwoordelijk en betrokken coöperatieve bank ziet Rabobank het als haar opdracht dit gemis vooral op het platteland in ontwikkelingslanden te bestrijden. Al geruime tijd ondersteunt Rabobank de ontwikkeling van kleinere kredietcoöperaties. In het kader van het Rabobank Development Program richt Rabobank zich nu ook op de ontwikkeling van nationale plattelandsbanken in uiteindelijk vijftien ontwikkelingslanden. Het programma beschikt bij de start over een investeringskapitaal van 25 miljoen euro. De focus ligt op banken met een overwegend rurale aanwezigheid, met een bewezen levensvatbaarheid op lange termijn en met een bestuur dat een hoog ambitieniveau wil nastreven.