Nationaal incasso bureau

NIB bestaat 20 jaar en is meer dan ooit klaar voor de toekomst

Twintig jaar geleden was Hennie Wesselsz medeoprichter van NIB Incasso. Nu is hij algemeen directeur (C.E.O.) van de NIB Holding met de drie werkmaatschappijen NIB Incasso, NIB Juristen en TCM Netherlands. 'In twintig jaar is eigenlijk alles veranderd binnen het NIB; niet alleen de manier van incasseren, maar ook ons kantoorwerk,' aldus Wesselsz.

Niet alleen denken, maar ook doen
Het begon eigenlijk vanuit een idealistische gedachte. Hennie Wesselsz was 20 jaar geleden nog in dienst bij een incassobureau. Het irriteerde hem hoe er werd omgegaan met vorderingen van ondernemers. 'Ik had het gevoel dat incassobureaus meer geld aan de vorderingen verdienden dan de betreffende ondernemers zelf. Ik dacht: 'Volgens mij kunnen wij dat anders, beter!' Maar met een gedachte alléén bereik je niets. Als je denkt dat je iets beter kunt, moet je het ook bewijzen.'

Stijgende lijn
Dat was Wesselsz' drijfveer tot de oprichting van het Nationaal Incasso Bureau, op 1 september 1985. De aanpak van het NIB bleek succesvol, het klantenbestand breidde zich snel uit, onder meer met het Westfries Gasthuis, postorderbedrijf Neckermann en uitgeverij Lecturama. De Brother schrijfmachine, waarop in de beginjaren de administratie werd verricht, verruilde het NIB na een aantal jaren voor een volledig geautomatiseerd systeem. In 2000, met inmiddels 28 medewerkers, vestigden NIB Incasso en TCM Netherlands zich in het huidige bedrijfspand in Purmerend. In diezelfde periode verhuisde NIB Juristen naar een eigen onderkomen in het centrum van Amsterdam.

Kwaliteitskeurmerk
In de loop der jaren kwamen er steeds meer incassobureaus, ieder met een eigen aanpak. Reden voor Hennie Wesselsz, voortdurend zoekend naar kwaliteitsverbetering, om in samenwerking met enkele andere bureaus een kwaliteitskeurmerk voor de incassobranche te introduceren. Dit initiatief mondde uit in het keurmerk van de NVI (Nederlandse Vereniging van Incasso-ondernemingen), dat staat voor professionele, hoogwaardige en betrouwbare incassodienstverlening. Uiteraard voldoet het NIB aan het NVI-keurmerk.

Tweeledige spankracht internationaal
De ideeën van Wesselsz gingen steeds verder en reikten zelfs tot ver buiten onze landsgrenzen. Na een strenge selectieperiode is het Nationaal Incasso Bureau in 2000, als enige Nederlandse organisatie, toegetreden tot het grootste incassobedrijf ter wereld: TCM (Total Credit Management Group International), die garant staat voor een vakkundige benadering van buitenlandse debiteuren. Als onderdeel van dit uitgestrekte netwerk krijgt het NIB via TCM-kantoren vanuit de hele wereld vorderingen ter incasso aangeboden voor Nederlandse debiteuren. Andersom kan het NIB via TCM in ruim 140 landen op lokaal niveau incasseren.

Juridische ondersteuning
Daarnaast kwamen er steeds meer verzoeken van klanten die behoefte hadden aan juridische ondersteuning en advies. Niet van een afstandelijk en duur advocatenkantoor, maar van een 'no nonsense' juristenkantoor met een slagvaardig optreden, redelijke tarieven en een goed persoonlijk contact. Dit werd NIB Juristen, die zich profileren als dé bedrijfsjuristen van ondernemend Nederland. NIB Juristen adviseert inzake arbeidsrecht, huurrecht, incasso van geldvorderingen, contractenrecht en algemene voorwaarden.

Investeren in kennis
Anno 2005, behoort het NIB (met 72 medewerkers) tot de top vijf van incassobureaus in Nederland. Het NIB is een vooruitstrevende organisatie die haar klanten 24 uur per dag, via internet, inzage geeft in hun dossier. Het NIB werkt zonder contract, maar de meeste klanten uit 1985 zijn de organisatie nog steeds trouw. 'Iets om tevreden mee te zijn. Maar ook een extra drijfveer voor verdere ontwikkelingen,' constateert Hennie Wesselsz nuchter. 'Zelfs een topproduct kan altijd nóg beter! Stilstand is achteruitgang, dat geldt ook in ons vakgebied. Het NIB is voortdurend bezig te anticiperen op de toekomst. Dat uit zich in investeringen in de nieuwste ontwikkelingen, maar ook in voortdurende vergroting van kennis binnen onze organisatie. De NIB-bedrijfscultuur is erop gericht onze klanten op het gebied van incasso het allerbeste te bieden. Nu én in de toekomst! Het NIB is er klaar voor.'


---