Gemeente Amsterdam

Zeldzame vleermuizen in Diemenpark

30 augustus 2005
---
Zeeburg Boven het water tussen IJburg en het Diemerpark in, zijn vorige week twee zeldzame vleermuissoorten aangetroffen. Het gaat om de tweekleurige en de meervleermuis.

De tweekleurige vleermuis komt uit Noord- en Oost Europa en wordt erg weinig waargenomen in Nederland. Uit de Amsterdamse regio zijn slechts twee eerdere vondsten bekend maar nog niet eerder van rondvliegende.

De meervleermuis komt in West-Europa voor maar is een bedreigde soort. Deze wordt rond Amsterdam ook maar weinig waargenomen. Beide vleermuizen worden beschermd.

Vereniging voor Zoogdierkunde en Zoogdierbescherming

De vleermuizen zijn door een onderzoeker van de Vereniging voor Zoogdierkunde en Zoogdierbescherming (VZZ) tijdens een nachtelijke inventarisatie in het Diemerpark aangetroffen. Van beide soorten zijn enkele exemplaren waargenomen.

Het water bij het Diemerpark vormt een goed jachtgebied doordat het relatief groot is. Daarnaast is er weinig licht en heeft het brede rietkragen die voor de aanwezigheid van insecten zorgen.

Succes van natuurlijk beheer

"De vleermuizen zijn naast andere beschermde dieren zoals de vos, de ringslang en de waterspitsmuis die reeds in het Diemerpark voorkomen een voorbeeld van het succes van natuurlijk beheer. Vorig jaar nog is er doorschijnend Sterrenkroos ontdekt. Het Diemerpark is tot nog toe de meest noordelijke vindplek van dit waterplantje. Het park leent zich door haar grootte bijzonder goed voor een natuurlijke aanpak. Deze wijze van beheer kost nauwelijks meer ten opzichte van regulier beheer, maar levert wel bijzondere resultaten op", aldus Jan Hoek, stadsdeelwethouder Groen.

'batdetectors'

De vleermuizen kunnen alleen worden waargenomen met speciale 'batdetectors'. Deze apparaatjes vormen de sonar van de vleermuizen om tot een voor mensen hoorbare frequentie, waarna elke soort te herkennen is aan zijn eigen, specifieke geluid. In opdracht van stadsdeel Zeeburg worden er een aantal keer per jaar inventarisaties in het park uitgevoerd.