Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

datum: 30 augustus 2005

Basisscholen helpen mee zwerfafval te bestrijden

Vier basisscholen nabij de vier hotspots werken in de maand september aan het project Wenswijk van de gemeente Amersfoort. Het gaat om de scholen de Wegwijzer, 't Anker, De Vlindervallei en De Wiekslag. Tijdens het project gaan de kinderen uit groep 6 en 7 op pad om hun wijk te inspecteren op zwerfafval. Daarna maken zij een plan hoe zij de wijk zelf schoon kunnen maken en houden. Wanneer ze de hulp van de gemeente nodig hebben, kunnen ze die inroepen. Het project Wenswijk is een onderdeel van de campagne Veilig op straat.

Opdracht van burgemeester
Burgemeester Van Vliet-Kuiper heeft de kinderen deze week een videoboodschap gestuurd waarin zij de kinderen vraagt om ook een bijdrage te leveren aan een schone buurt rondom de school. Het is uitdrukkelijk de bedoeling dat de kinderen zelf aan de slag gaan en hun verantwoordelijkheid nemen. Ook kunnen zij hun ideeën en wensen kenbaar maken aan hun ouders, wijkbewoners en andere betrokkenen in de wijk. Indien nodig kunnen zij de hulp van de gemeente inschakelen. Bijvoorbeeld voor het beschikbaar stellen van materialen zoals afvalbakken. Op 27 september a.s. komen van elke school twee afgevaardigden aan de burgemeester presenteren wat zij hebben gezien, gedaan en wat hun verdere wensen zijn.

Veilig op straat
De gemeente Amersfoort is initiatiefnemer van 'De Wenswijk'. Binnen de campagne Veilig op straat vindt de gemeente het belangrijk dat burgers ook hun eigen verantwoordelijkheid nemen. Binnen 'De Wenswijk' worden kinderen aangespoord zelf iets te ondernemen. De gemeente hoopt dat de kinderen ook hun ouders, buurtbewoners en andere spelers in beweging krijgen voor een schone buurt. Het tegengaan van zwerfafval is één van de speerpunten in de campagne Veilig op straat. Een schone stad draagt immers bij aan het gevoel van veiligheid.

De Wenswijk
Door mee te doen met 'De Wenswijk' denken kinderen na over hun eigen omgeving en brengen ze in beeld hoe zij de wijk graag zouden willen zien. Zij worden aangemoedigd om verantwoordelijkheid te nemen om hun eigen wijk schoner te maken. Contact en samenwerking tussen de kinderen en andere spelers in de wijk heeft een belangrijke plaats in 'De Wenswijk'. Kinderen bedenken niet alleen hoe het beter kan, ze ondernemen ook actie en maken hun ideeën en wensen ook kenbaar aan de ouders, de wijkbewoners en andere betrokkenen in de wijk. De kinderen zetten zo met 'De Wenswijk' de hele wijk in beweging.

Informatie: Tianne van Woudenberg, communicatieadviseur Veilig op straat, telefoon. 033 469 43 69, e-mail t.vanwoudenberg@amersfoort.nl.

De videoboodschap burgemeester Van Vliet-Kuiper is te bekijken via de link http://homepage.mac.com/hansnie/

Wilt u het project gedurende de maand september volgen? Iedere school heeft een contactpersoon. Bij hem of haar kunt u navragen wanneer de activiteiten m.b.t. Wenswijk staan ingepland zodat u zelf kunt bepalen bij welke activiteit u mogelijk wilt zijn.

Contactpersonen:
De Wegwijzer, de heer W. van der Wal, telefoon 479 04 60 't Anker, mevrouw A. Westbroek, telefoon 461 72 84 De Vlindervallei, mevrouw H. van den Hoven, telefoon 472 06 94 De Wiekslag, de heer E. Kouwenhoven, telefoon 472 09 50