Gemeente Assen


Bezoekadres
Noordersingel 33
9401 JW Assen

Postadres
Postbus 30018
9400 RA Assen

Telefoon
0592-366911


Stadsdichter gezocht!

Assen, 30 augustus 2005

Assen zoekt een stadsdichter. Inwoners van de stad kunnen gegadigden voordragen of dichters kunnen dat zelf doen. Elke dichter die een selectie uit zijn of haar werk opstuurt (7 à 10 gedichten), een samenvatting van wat hij/zij als stadsdichter denkt te gaan doen en een literair curriculum vitae (optredens, publicaties et cetera) stelt zich officieel kandidaat. Op basis van die inzendingen zal een jury de definitieve keuze maken. De stadsdichter wordt aangesteld voor de periode van 1 januari 2006 tot 1 januari 2008.

De stadsdichter krijgt de taak om minimaal 6 'stadsgedichten' per jaar af te leveren bij belangrijke gebeurtenissen. Naast het schrijven van gedichten moet de stadsdichter zelf aangeven op welke manier hij/zij het ambt wil gaan invullen. Hij/zij kan bijvoorbeeld een literair spreekuur houden of workshops geven. De stadsdichter zal een aanjaagfunctie moeten hebben ten aanzien van activiteiten die betrekking hebben op poëzie. Verder moet hij een bijdrage leveren aan de (literaire) ontwikkeling van de stad en haar inwoners. Er worden prestatieafspraken vastgelegd op basis van de plannen die hij daartoe indient.

Onderzoek in andere steden heeft geleerd dat een Stadsdichter een duidelijke toegevoegde waarde kan leveren. Een stadsdichter in Assen sluit goed aan bij de doelen van Assen Koerst, Kloppend Hart. De stadsdichter is van grote promotionele waarde voor een stad en voor het cultuurbeleid. Bovendien zorgt een stadsdichter ervoor dat poëzie op een relatief laagdrempelige wijze naar het publiek wordt gebracht en wordt daarmee de poëzie - en de literatuur in bredere zin - gestimuleerd. Ten slotte draagt een stadsdichter bij aan het hoofddoel van Assen Culturele Hoofdstad van Drenthe 2005, namelijk het structureel versterken van de culturele infrastructuur. Als de functie wordt gerealiseerd zal Assen de 15e stad in Nederland zijn met een stadsdichter.