Gemeente Ede

nummer 160 / Ede, 30 augustus 2005

Aangepast plan voor molen Concordia

Het college van burgemeester en wethouders is dinsdag 30 augustus akkoord gegaan met een aangepast stedenbouwkundig plan voor het terrein van molen Concordia in Ede. Het plan gaat uit van het behoud van de molen, de molenaarswoning, de maalderij, de molenombouw en de schuur. Op het terrein worden 33 appartementen met een ondergrondse parkeergarage en 28 eengezinswoningen gebouwd.

Het plan is aangepast omdat het financiële tekort van EUR 1,2 miljoen moest worden teruggebracht. De gemeenteraad zal nu EUR 705.000 beschikbaar moeten stellen bij de behandeling van de perspectiefnota 2006-2009. De raadscommissie Ruimtelijke Ontwikkeling wordt dinsdagavond geïnformeerd.
In het nieuwe plan wordt veel waarde gehecht aan het behoud van de cultuurhistorische gebouwen. De Nationale Maatschappij tot Behoud, Ontwikkeling en Exploitatie van Industrieel Erfgoed (BOEI) is daarom om advies gevraagd. BOEI stelt voor om naast de molenombouw (situatie 1937) ook een gedeelte van de molenombouw uit 1955 te handhaven. Het oudste deel van de molenombouw kan mogelijk de bestemming museum/kantoren krijgen, terwijl het gedeelte uit 1955 gebruikt zou kunnen worden als woningen of kantoren.
De omwonenden zijn inmiddels via een brief op de hoogte gesteld van de plannen. Dinsdag 6 september om 19.30 uur wordt er een avond voor de omwonenden gehouden in het Atrium van Cultura, waar de stedenbouwkundige plannen worden toegelicht.

---