Gemeente Ede

Nummer 159 / Ede, 30 augustus 2005

Steeds meer meldingen van schoolverzuim bij de leerplichtambtenaren

In het schooljaar 2004-2005 hebben de leerplichtambtenaren van de gemeente Ede 994 meldingen van schoolverzuim of dreigend schoolverzuim in behandeling genomen. Dat zijn er 182 meer dan in het jaar daarvoor. De meeste meldingen hebben betrekking op leerlingen uit het voortgezet onderwijs. Leerlingen krijgen op steeds jongere leeftijd te maken met schoolproblemen. De problematiek wordt steeds complexer en er zijn steeds meer hulpverlenende instanties betrokken bij leerplichtige leerlingen.

De samenwerking tussen de scholen, diverse instellingen en de leerplichtambtenaren is goed. Leerplichtambtenaren maken steeds meer deel uit van overleg situaties. Hier worden adviezen aan leerlingen en ouders besproken en werk op elkaar afgestemd. Op deze manier wordt zo snel mogelijk bereikt dat de jongere weer naar school gaat en de situatie rondom de jongeren wordt verbeterd.

Proces-verbaal
In vrijwel alle gevallen komen de leerplichtambtenaren samen met de leerling, zijn of haar ouders en de school tot een bevredigende oplossing. In 23 gevallen hebben de leerplichtambtenaren in het schooljaar 2004-2005 proces-verbaal opgemaakt. Het voorgaande jaar was dat 50 keer het geval. Reden voor deze daling is het steeds meer inschakelen van de hulpverlening. De afgelopen jaren is er consequent omgegaan met schoolverzuim; niet meewerken aan oplossingen betekent een proces-verbaal. Een reden is ook dat mensen de consequenties weten en steeds meer bereid zijn mee te werken aan een oplossing. Strikte handhaving gecombineerd met een actieve ondersteuning lijkt langzaam vruchten af te werpen.

Preventieve meldingen
De preventieve meldingen nemen een steeds belangrijkere plaats in. Vijf jaar geleden (schooljaar 1999-2000) waren er 135 meldingen. Nu zijn dat er 290. Bij deze leerlingen is geen sprake van direct verzuim, maar door de problemen bij die leerling zou dat wel kunnen gebeuren. Preventieve meldingen komen voort uit o.a. overlegsituaties zoals Zorgadviesteams en het overleg Jeugd en Veiligheid. Naar aanleiding van deze meldingen onderneemt de leerplichtambtenaar actie om bij diverse instanties informatie op te vragen. Voor de school kan deze informatie aanleiding zijn een hulpverleningsplan op te zetten om schoolverzuim te voorkomen en de situatie rondom de jongere te verbeteren. Mocht er toch schoolverzuim ontstaan dan is het voordeel van deze meldingen dat er al informatie over de leerling beschikbaar is en er dus snel hulp kan worden geboden.

80 procent wordt opgelost
Uit bovenstaande cijfers zou de indruk kunnen ontstaan, dat de problemen alleen maar toenemen. Er is inderdaad sprake is van een groei in meldingen, maar dat wordt mede veroorzaakt door het feit dat scholen steeds beter hun registratie op orde hebben en ook steeds beter de weg naar leerplicht weten te vinden.
In ruim 80% van de gevallen is in het lopende schooljaar een oplossing wordt gevonden.

---