Gemeente Dordrecht


---

Oprichting Intergemeentelijke Sociale Dienst

Colleges Dordrecht, Papendrecht en Zwijndrecht stellen voor

Jantien de Jongste

De colleges van Dordrecht, Papendrecht en Zwijndrecht hebben in hun vergadering van 23 augustus jl. besloten de drie gemeenteraden voor te stellen een Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) op te richten. Als de raden ermee instemmen kan de ISD per 2007 operationeel zijn. Een ISD biedt meer mogelijkheden voor een betere dienstverlening, heeft een veel sterkere positie ten opzichte van de ketenpartners en het rijk en is efficiënter en dus goedkoper dan drie afzonderlijke diensten. De ISD wordt organisatorisch ondergebracht in een Gemeenschappelijke Regeling Drechtsteden.

Aanleiding

De belangrijkste aanleiding om na te denken over een gemeenschappelijke sociale dienst was de invoering van de Wet Werk en Bijstand, die de verantwoordelijkheid voor werk en inkomen nadrukkelijk bij gemeenten legt. Omdat de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt niet bij de gemeentegrenzen ophouden, is het noodzakelijk dat de rol van de gemeente op de regionale arbeidsmarkt versterkt wordt. Een ISD zou die rol voor de gemeenten kunnen waarmaken, ook ten opzichte van de publieke partners CWI (Centrum voor Werk en Inkomen) en UWV (Uitvoering Werknemers Verzekeringen), die regionale afspraken willen maken.

Kansen ISD

De ISD biedt de gemeenten belangrijke kansen en voordelen voor de toekomst. Door een steviger positie en meer invloed richting publieke partners en richting Den Haag kan de gemeentelijke regierol meer inhoud krijgen bij het organiseren van reïntegratietrajecten en toeleiding naar de arbeidsmarkt. Ook kan de ISD efficiënter en effectiever inkopen op de reïntegratiemarkt. Overheadkosten worden door meer partijen gedeeld. Daardoor k unnen de deelnemende gemeenten op die kosten besparen. Een ander voordeel is dat een grote sociale dienst minder kwetsbaar is op specialistische functies, zoals bijvoorbeeld ICT.

Klanten

Klanten uit de drie gemeenten kunnen vanaf 2007 voor alle zaken terecht in het Bedrijfsverzamelgebouw aan de Spuiboulevard in Dordrecht. Ook nu al moeten klanten naar het Bedrijfsverzamelgebouw komen voor het aanvragen van een uitkering, omdat daar het CWI gehuisvest is. Maar nieuw voor klanten uit Papendrecht en Zwijndrecht is, dat daar straks ook de uitkeringsafhandeling en het klantmanagement plaatsvinden. Daarnaast komen in Zwijndrecht en Papendrecht speciale Zorgloketten, waar klanten terecht kunnen voor informatie en aanvragen schuldhulpverlening, bijzondere bijstand, kinderopvang en WVG-voorzieningen. Een ISD biedt meer mogelijkheden voor een betere dienstverlening, bijvoorbeeld door het verruimen van de openingstijden.

Medewerkers

Vanwege de efficiencywinst die met de ISD kan worden bereikt, zal naar verwachting het aantal arbeidsplaatsen verminderen. Deze verandering zal niet leiden tot gedwongen ontslagen. Voor de medewerkers die niet mee kunnen naar de ISD worden andere mogelijkheden gezocht. De afspraken over het flankerend beleid worden gemaakt in een sociaal plan, dat wordt opgesteld na de beslissing van de gemeenteraden. De medewerkers van de ISD blijven gewoon ambtenaar, maar dan in dienst van de ISD, met alle daarbij behorende rechten en aanspraken.

Procedure

Vandaag, donderdag 25 augustus, worden de raadscommissies van de drie gemeenten op de hoogte gesteld tijdens een gezamenlijke informatieve bijeenkomst. Belanghebbenden, bijvoorbeeld de cliëntenraden en het Drechtstedenbestuur worden geïnformeerd en actief betrokken bij het vervolgtraject. Aan de ondernemingsraden is advies gevraagd.

Het voorstel wordt vervolgens in openbare commissievergaderingen behandeld. Naar verwachting beslissen de gemeenteraden in oktober 2005 of zij in oktober 2006 een ISD willen oprichten. Aan de raden wordt voorts gevraagd een voorbereidingskrediet te voteren voor het totstandkomen van de ISD.

In de loop van volgend jaar wordt overlegd met het Drechtstedenbestuur om afspraken te maken over het onderbrengen van de ISD in een Gemeenschappelijke Regeling Drechtsteden. Met de Drechtraad wordt in de loop van het jaar een bestuursconvenant gesloten.

Mogelijk sluiten andere Drechtsteden zich in een later stadium aan bij de ISD.

Redactie

Informatie