Gemeente Eersel


Nieuwsberichten

30-08-2005
Meer rendement door samenwerken: Brabant Water, tien gemeenten rondom Eindhoven en Waterschap De Dommel tekenen overeenkomst voor samenwerken

Op woensdag 31 augustus vindt de ondertekening van een intentieovereenkomst plaats in het Van Abbemuseum in Eindhoven door de wethouders van tien gemeenten (waaronder gemeente Eersel), de bedrijfsdirecteur van Brabant Water en de watergraaf van Waterschap De Dommel. Alle partners willen samenwerken om de kosten voor de burger te beperken en meer rendement te behalen in het verbeteren van de waterkwaliteit.
De betrokken gemeenten lozen alle afvalwater op de waterzuiveringsinstallatie Eindhoven.

Om aan huidige en toekomstige normen voor waterkwaliteit te voldoen is veel geld nodig. De normen waaraan alle partijen moeten voldoen worden door Europese en nationale regels steeds strenger. De bijbehorende investeringen worden steeds hoger. Op dit moment investeert Waterschap De Dommel ruim 50 miljoen euro in de waterzuiveringinstallatie van Eindhoven. Ruim 400.000 inwoners en enkele tienduizenden bedrijven in de gemeenten Bergeijk, Eersel, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Heeze-Leende, Nuenen, Son en Breugel, Valkenswaard, Veldhoven en Waalre lozen hun afvalwater op deze zuivering. De gezamenlijke investering van de genoemde gemeenten is minimaal evenveel.

Door samen te werken willen gemeenten en het waterschap de maatschappelijke kosten minder snel laten toenemen en toch voldoen aan de waterkwaliteitseisen. Brabant Water neemt deel aan deze samenwerking als belangrijke partner in de waterketen.

In de intentieovereenkomst spreken de partijen af een studie uit te voeren om de rioolstelsels van gemeenten en waterschap op elkaar af te stemmen en optimaal gebruik te maken van de aanwezige berging. Hierdoor zullen riooloverstorten minder vaak werken en zal het gezamenlijke doel, een schonere Dommel, sneller bereikt worden. Een ander onderdeel van de overeenkomst is gebruik maken van de aanwezige kennis en technieken binnen de twaalf partijen. Medio 2006 worden de eerste resultaten gepresenteerd.