Waterschap Vallei & Eem

Jaarverslag Oppervlaktewater 2004: Waterkwaliteit weer beter maar nog steeds niet goed genoeg

Er zit nog steeds te veel stikstof, fosfaat en koper in het oppervlaktewater in de Gelderse Vallei en het Eemland. Voor deze stoffen haalt het waterschap de normen op de meeste plaatsen niet. Dat staat in het Jaarverslag oppervlaktewaterkwaliteit 2004 van Waterschap Vallei & Eem. Toch constateert het waterschap dat de normen minder vaak worden overschreden dan in 2003. Voor alle stoffen die het waterschap meet, is de situatie verbeterd, behalve voor koper, nikkel en zink. In bijna alle wateren blijft de aangetroffen hoeveelheid nikkel in het water onder de norm. Het nikkelgehalte in het water is in 2004 wel toegenomen.

In 2004 verzamelde het waterschap op bijna 400 locaties meetgegevens die in het jaarverslag zijn terug te vinden. Het gaat om de chemische waterkwaliteit, de beestjes in het water, de waterpeilen, riooloverstorten, waterbodems en grondwaterstanden. Al die metingen zijn opgenomen in een meetplan. De metingen moeten een beeld geven van de effecten van de maatregelen die het waterschap treft en van externe invloeden.

Meer regenwater dan gemiddeld

In 2004 is 916 mm regen gevallen. Dat is ruim 10 procent meer dan gemiddeld. Vooral januari, februari en augustus waren veel natter dan gemiddeld. De maanden maart en mei waren droger dan gemiddeld. Door de vele neerslag is het grondwater op de hogere zandgronden aangevuld met bijna 80 millimeter. De effecten van de droogte in 2003 zijn op deze manier weer gecompenseerd.

Op 45 plaatsen in het waterschapgebied heeft het waterschap meetapparatuur in riooloverstorten geplaatst. In totaal traden die bijna 400 keer in actie. Dat is 57 keer meer dan in 2003. Toch kwam er minder rioolwater via overstorten in het oppervlaktewater terecht omdat de overstorten per keer gemiddelde korter in werking waren. In 2004 was dat ruim 21 uur tegen ruim 24 uur in 2003.

Valleikanaal en de Eem

De waterkwaliteit van het Valleikanaal tot Veenendaal is goed maar wordt na Veenendaal snel slechter. De kwaliteit van de Eem wijkt niet veel af van die in het Valleikanaal. Het fosfaatgehalte in het water van de Eem is in 2004 wel verder licht gedaald. Die daling is veroorzaakt door de vernieuwde rioolwaterzuivering in Amersfoort en door de iets betere waterkwaliteit in de diverse beken, die het water via het Valleikanaal en de Eem naar de randmeren afvoeren.

Wel zit er veel organische stof in het Valleikanaal. Het Valleikanaal scoort op dat punt in de laagste categorie. Het lijkt erop dat de baggerwerkzaamheden in het Valleikanaal die de laatste jaren zijn uitgevoerd geen effect hebben gehad op het gehalte aan organische stof. Een uitgebreid onderzoek naar de effecten van het baggeren moet echter nog plaatsvinden.

Zuid-Veluwse beken

De grondwaterstanden op de Veluwe hebben zich enigszins hersteld van de droge zomer in 2003. Het water in de beken is van goede kwaliteit. In de Heelsumse Beek werd ook vorig jaar een opvallend hoog stikstofgehalte aangetroffen. De bron van die stikstof is niet geheel duidelijk.
In de poelen bij de monding van de Heelsumse Beek in de Nederrijn zijn een aantal zeldzame soorten beestjes gevonden. Het gaat om enkele borstelwormen, een kokerjuffer en een waterwants.

Stadswateren

Het waterschap heeft in 2004 onderzoek uitgevoerd naar de waterkwaliteit van de stadswateren in Soest, Baarn, Eemnes en Wageningen. Ieder jaar voert het waterschap een dergelijk onderzoek uit in een aantal gemeenten. Elke gemeente komt eens per vijf jaar aan de beurt.
In Soest is de waterkwaliteit van een aantal stadswateren in het oostelijk deel slecht door overstorten. In de wijk Overhees is de kwaliteit wat beter, maar het water is wel erg voedselrijk. Het waterschap verwacht dat de waterkwaliteit langzaam zal teruglopen als er geen maatregelen worden getroffen. De stadswateren in Soest kunnen namelijk niet worden doorgespoeld.

De stadswateren in Wageningen bevatten te weinig zuurstof en teveel fosfaten. Voor wat betreft de concentratie aan zware metalen en ammonium is de waterkwaliteit wel vrij goed. Het waterschap vermoedt dat er veel gezuiverd afvalwater van de rioolwaterzuivering in Bennekom naar de stadswateren is gestroomd. Er bestaan plannen om de stadswateren straks met relatief schoon water uit het Binnenveld door te spoelen. Het waterschap verwacht dat dat een positieve invloed zal hebben op de waterkwaliteit.

Jaarverslag Oppervlaktewater 2004 downloaden

Persbericht 05/11 d.d. 30 augustus 2005