Gemeente Geldermalsen

Voormalig brandweercommandant A.C. Rombout overleden

Op de leeftijd van 86 jaar is op 28 augustus jl. overleden de voormalige brandweercommandant van Geldermalsen de heer A.C. Rombout.

Op 1 juni 1943 werd de heer Rombout benoemd tot lid van de vrijwillige brandweer in de voormalige gemeente Geldermalsen. Deze gemeente kende toen één brandweerkorps hetwelk was onderverdeeld in een groep Geldermalsen en een groep Meteren. De heer Rombout werd lid van de groep Geldermalsen. Op 30 januari 1953 volgde zijn benoeming tot groepscommandant en op 1 augustus 1975 werd hij ondercommandant van het totale korps. Uiteindelijk volgde op 1 juli 1976 zijn benoeming tot commandant.
Na de gemeentelijke herindeling werd in de nieuwe gemeente Geldermalsen het brandweerapparaat gereorganiseerd. Het aantal brandweergroepen werd van zeven teruggebracht tot vijf. De heer Rombout bleef ook na deze reorganisatie commandant van de groep Geldermalsen en werd opnieuw ondercommandant van het totale korps.

Gedurende veertig jaar heeft de heer Rombout zich met hart en ziel ingezet voor zijn brandweer. Zijn grote inzet vormde vaak een bron van inspiratie voor de overige leden van zijn groep. Na een reorganisatie liggen veel zaken nogal eens gevoelig. Dat was ook het geval na de reorganisatie van de gemeentelijke brandweer. Door zijn relativerende kijk op bepaalde problemen en zijn gevoel voor humor konden toch al snel diverse barrières worden overwonnen. Hij kon het niet nalaten, daar waar hij dit nodig vond, de belangen van de vrijwillige brandweer te verdedigen. Hij maakte hiervoor ook meerdere malen gebruik van het spreekrecht voorafgaande aan de gemeenteraadsvergaderingen.

Ter gelegenheid van de zijn 40-jarig jubileum en tevens afscheid werd de heer Rombout op 1 juni 1983 de eremedaille in zilver verbonden aan de Orde van Oranje-Nassau uitgereikt.

De heer Rombout mocht een respectabele leeftijd bereiken, zijn laatste vuur is nu gedoofd.