Stichting STABU


STABU bevordert innovatieve contractvormen

Het beleid van de Nederlandse regering is er, na de Parlementaire enquête bouwnijverheid, op gericht om bouwprojecten in innovatieve, geïntegreerde contractvormen uit te voeren.
Met subsidie van PSIBouw en ondersteund door de Regieraad voor de Bouw is de Stichting STABU gestart met het project UAVgc in de B&U 2005-2006. De UAVgc staat voluit voor: Uniforme Administratieve Voorwaarden voor geïntegreerde contractvormen.

Containerbegrip
Steeds vaker besluiten opdrachtgevers om slechts één partij te contracteren voor de realisatie van een werk. Die wederpartij verbindt zich dan tot zowel het vervaardigen van het ontwerp als het uitvoeren van dat werk. In sommige gevallen omvat de te leveren prestatie ook het meerjarig onderhoud van het gerealiseerde werk na de oplevering daarvan. 'Design & build', 'design & construct', 'turnkey' en 'instandhouding' zijn slechts enkele van de begrippen die in dit verband dikwijls worden gehanteerd. Ze zijn echter weinig vastomlijnd. Met het containerbegrip 'geïntegreerde contractvormen' wordt beoogd al deze contractvormen af te dekken.

UAVgc in B&U-sector
De UAVgc kunnen de opdrachtgever duidelijke handvatten leveren, waardoor een belangrijke drempel tot innovatie in de B&U wordt verlaagd. In de B&U-sector zijn de UAVgc relatief onbekend en minder gedragen. Toch zijn er enkele voorbeelden van succesvolle toepassingen. Er lijkt derhalve een kans te liggen in het uitvoeren van het project UAVgc in de B&U. Een team van RGD, TNO en Hevo Bouwmanagement onder leiding van STABU wil deze kans in kaart brengen en nader uitwerken. CROW treedt op als adviseur, om afstemming op de ontwikkelingen in de GWW-sector zeker te stellen. Het is de bedoeling om te komen tot het in beeld brengen van de mogelijkheden en beperkingen en een plan van aanpak op te stellen voor de implementatie van UAVgc in de B&U sector. STABU doet een oproep aan opdrachtgevers, architecten, bouwondernemingen of installateurs die in dit project mee willen denken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Rissa Cremers (e-mail: rcremers@stabu.nl), bedrijfsjurist bij de Stichting STABU.


---