Gemeente Zaanstad

B&W besluiten van week 34

maandag 29 augustus 2005

Zaanstad gaat niet in cassatie tegen precario-uitspraak

Het college van burgemeester en wethouders gaat niet in cassatie bij de Hoge Raad inzake de precarioheffing PWN. Er was pro forma wel een cassatieberoep ingesteld, omdat dit uiterlijk 12 augustus bij de Hoge Raad moest worden ingediend. Uit juridische adviezen concludeert het college nu dat er onvoldoende gronden zijn waarop de cassatierechter het Gerechtshof zou kunnen terugfluiten. De cassatierechter toetst uitsluitend op basis van de ingediende stukken en het verhandelde ter zitting. B&W trekken daarom het cassatieberoep in. Daarmee is tevens de motie die de gemeenteraad op 14 juli aannam, uitgevoerd.

Het staken van de juridische procedure betekent concreet dat de betaalde precario over 2003 en 2004 door de gemeente aan PWN zal worden terugbetaald. Inkomsten uit de precarioheffing, die voor een beperkt deel waren verwerkt in de meerjarenbegroting, zullen in de begroting van 2006 en verder niet meer worden opgenomen.

Precariobelasting is een gemeentelijke belasting. Sinds 2003 heeft Zaanstad ook de nutsbedrijven betrokken in deze heffing. Zij hebben immers kabels en / of leidingen in gemeentegrond liggen.

Het college wacht de uitspraak van de Belastingrechter in de zaak versus het andere nutsbedrijf, NV Continuon, met belangstelling af.

Voorbereidingsbesluit voor nieuwe Prins Bernhardbrug

Het college stelt de gemeenteraad voor om voor de bouw van de Prins Bernhardbrug opnieuw een

voorbereidingsbesluit te nemen. Op 16 december 2004 nam de gemeenteraad al een voorbereidingsbesluit voor het vervangen van de Prins Bernhardbrug. In dit nieuwe besluit is de herinrichting van de kruising en de aansluitende taluds in de Westzijde en Vincent van Goghweg opgenomen. Op maandag 6 september behandelt de wethouderscommissie Kroesen het voorstel.

Achtergrond van dit voorbereidingsbesluit is dat de bouw van de Prins Bernhardbrug niet past in het huidige bestemmingsplan. Om nieuwbouw van de brug toch mogelijk te maken, voert de gemeente een artikel 19 procedure. Hierbij is als basis ook een formeel voorbereidingsbesluit nodig.

Verordening Kinderopvang Zaanstad geactualiseerd

De verordening Kinderopvang Zaanstad is formeel gewijzigd. De verordening is gewijzigd na het kabinetsbesluit om kinderopvang op basis van sociaal medische indicatie buiten de Wet kinderopvang te houden. Gemeenten krijgen een apart bedrag om een lokale regeling Sociaal Medische Indicatie (SMI) op te stellen. De gemeente Zaanstad kreeg hiervoor in 2005

170.000.

Sinds 1 januari 2005 is er de Wet Kinderopvang. Gemeenten hebben hierbij de wettelijke plicht het ontbrekende werkgeversdeel te bekostigen aan wettelijk bepaalde doelgroepen. Zo financiert de gemeente het ontbrekende werkgeversdeel voor ouders die een uitkering hebben, herintreden, een inburgeringsprogramma volgen of tienermoeder of student zijn en een opleiding volgen. Ouders met een handicap of chronische ziekte en ouders met kinderen die een extra stimulans in hun ontwikkeling nodig hebben, kunnen een beroep doen op de speciale SMI-regeling.

Subsidieaanvraag voor Inverdan

Zaanstad heeft enige tijd geleden voor Inverdan een voorlopige tweede subsidieaanvraag ingediend bij de provincie Noord-Holland. Omdat de gemeenteraad van Zaanstad voor Inverdan het credo haalbaar en betaalbaar hanteert, is een aantal projecten van Inverdan sedert juni niet meer opgenomen in de Grondexploitatie van Inverdan. Daarom moet nu ook de subsidieaanvraag richting provincie aangepast worden. Burgemeester en Wethouders hebben besloten om:

Het gevraagde subsidiebedrag van 10 mln. te handhaven. Hiervan 4,5 mln bij voorkeur te bestemmen voor het project de Slinger, dat binnen de Grondexploitatie valt.

Diverse projecten voor te dragen als mogelijke invulling voor 5,5 mln euro die nu nog buiten de Grondexploitatie vallen. Projecten zijn bijvoorbeeld de doorbraken in de Vinkenstraat, Ontwikkeling gevelbeleid, Synagoge.

Planschadevergoeding Burg Waliglaan 1 Krommenie

Het college van Burgemeester en Wethouders stelt de raad voor een planschadevergoeding te verstrekken aan de eigenaar van burg. Waliglaan 1 in Krommenie. Het gaat om een bedrag van 20.420,10 euro. De vergoeding houdt verband met de bouw van 14 woningen en 3 kantooreenheden op de locatie Heiligeweg/Rosariumlaan in Krommenie. Door de komst van deze bebouwing is de waarde van het betreffende pand verminderd. Het college volgt daarmee het advies van de planschadecommissie. De raad moet het advies nu vaststellen.

Wegsleepverordening aangepast

Executieve politieambtenaren van de regiopolitie Zaanstreek en de toezichthouders van de afdeling Handhaving krijgen mandaat om voertuigen weg te slepen die de Wegenverkeerswet 1994 overtreden. Het gaat dan om foutparkeren bij tijdelijke
verkeersmaatregelen/evenementen. Sinds vorig jaar was dit gemandateerd aan de korpschef en bepaalde politieambtenaren. In de praktijk blijkt dat het ondermandaat van de korpschef aan de politieambtenaren organisatorisch niet mogelijk is. Vandaar een aanpassing van de wegsleepverordening.

B&W start vrijstellingsprocedures voor:

* het bouwen van een serre en het wisselen van functies op het adres Gedempte Gracht 1-3. Aanvrager is Inter Amusement Beheer B.V.
* een opslagloods voor aardappelen en uien op het adres Kanaaldijk 16 in Assendelft. Aanvrager is C. v.d. Stelt.
* het mogelijk maken van 15 parkeerplaatsen in de Vogelbuurt in Westzaan. De aanvrager is de gemeente Zaanstad.
* het aanleggen van parkeerplaatsen, een weg en keerlus Droogplein en het veranderen van de Pinkstraat onder de A8 in Koog aan de Zaan.