Ministerie van Algemene Zaken

Belevingsmonitor: brede steun voor nieuw WAO-beleid

Werken naar vermogen, het uitgangspunt van het nieuwe WAO-beleid, wordt door driekwart van de bevolking onderschreven. Dat blijkt uit de vierde meting van de vernieuwde Belevingsmonitor die in december 2004 heeft plaatsgevonden. Het koopkrachtbeleid wordt van de twaalf onderzochte beleidsterreinen het minst gewaardeerd, terwijl Europa en het milieubeleid op de meeste steun kunnen rekenen. Uit de monitor komt het beeld naar voren dat hoe meer het beleid de eigen portemonnee raakt, hoe geringer het draagvlak onder de bevolking is.

Door middel van de monitor onderzoekt de regering eens per kwartaal de beleving van de Nederlandse bevolking van maatschappelijke issues. Eind vorig jaar ging het onderzoek vooral over sociaal-economische onderwerpen, zoals koopkracht, werkgelegenheid en sociale zekerheid. Andere onderzochte issues waren de gezondheidszorg, Europa en natuur en milieu.

Van de ondervraagden laat 63 procent zich negatief uit over het financieel beleid van de regering. Dat percentage is in vergelijking met een half jaar daarvoor stabiel gebleven. Eigen ervaring speelt daarbij een belangrijke rol: meer dan de helft van de Nederlanders is er naar eigen zeggen in 2004 financieel op achteruit gegaan. Loonmatiging blijkt dan ook een impopulaire maatregel. Men ziet liever dat de regering aandacht besteedt aan het beleid rond sociale zekerheid. Ook aan het veilig stellen van de pensioenen wordt veel belang gehecht.

Een overgrote meerderheid van de bevolking wil dat de regering streng is bij het verstrekken van uitkeringen. Brede steun is er voor de achterliggende uitgangspunten van het nieuwe WAO-beleid. De steun voor het werkgelegenheidsbeleid is in vergelijking met de vorige meting toegenomen. Wat dat betreft gloort er naar het oordeel van de bevolking licht aan het eind van de tunnel. Een op de vijf ondervraagden maakt zich desondanks - eind vorig jaar - zorgen over de eigen baan. Toch is de bereidheid om salaris in te leveren als dat banen zou opleveren, afgenomen.

De economische onzekerheid heeft ook invloed op de beleving van het beleid op het terrein van zorg en welzijn. Meer dan een halfjaar eerder hecht de bevolking aan aandacht voor de toenemende kosten voor de zorg en aan maatregelen om de zorg betaalbaar te houden. Een middel dat volgens de meeste ondervraagden nog te weinig wordt beproefd is het bevorderen van de zorg in de eigen woonomgeving.

RVD, 30.08.05
Het volledige rapport van de vierde meting van de Belevingsmonitor is te vinden op www.regering.nl