Young works bv

Persbericht

Amsterdam 30 augustus 2005

Stille armoede onder starters

De helft van de starters op de arbeidsmarkt (jongeren tussen de 20 en 25 jaar) heeft financiële problemen, zo blijkt uit een quickscan van bureau Young Works. Dit zou betekenen dat 150.000 jongeren te weinig geld hebben om rond te kunnen komen. Starters ervaren dat ze veel minder geld te besteden hebben dan twee jaar geleden. De kosten van de dagelijkse boodschappen, de vaste lasten (huur, gas, water en licht) en verzekeringen zijn de afgelopen jaren snel gestegen. Jongeren merken dat de startsalarissen nauwelijks zijn meegestegen. Zolang ze thuis wonen of studeren, worden jongeren nog geholpen door hun ouders. Zodra ze gaan werken of op zichzelf gaan wonen moeten ze alles zelf betalen. Veel starters komen hierdoor in financiële problemen.

Bureau Young Works is gespecialiseerd in communicatie en reclame gericht op jongeren. Wij analyseren regelmatig de ontwikkelingen op de jongerenmarkt door gesprekken met honderden jongeren per maand. De afgelopen maanden vertelden steeds meer jongeren dat ze financiële problemen hebben. Daarom hebben we aan jongeren in onze database gevraagd hoe hun financiële situatie is. Robin Bremekamp van TrendWise: 'De resultaten bevestigen het vermoeden dat de helft van de starters het gevoel heeft dat ze niet rond kan komen'.

De kosten voor huur en de dagelijkse boodschappen blijken het snelst te zijn gestegen. Een aantal meisjes gaf aan daarom maar te bezuinigen op eten ('daar val ik dan tenminste ook nog van af') Voor luxe of vrije tijd is nog maar weinig geld over. Jongeren hebben hiervoor wel hele creatieve oplossingen: thuis indrinken voordat je uitgaat, kleren verkopen via Ebay, bellen via internet of op zoek gaan naar de perfecte nepmerkkleding. Het nieuwe ziektekostenstelsel is een bron van zorg, 50 euro extra per maand kunnen de meesten echt niet missen.

Robin Bremekamp van TrendWise: 'In de gesprekken met jongeren bleken de financiële problemen een groot taboe te zijn. Wanneer je gaat werken móét je succesvol zijn en kun je niet aan je vrienden vertellen dat je nauwelijks rond kunt komen. Veel jongeren denken er daarom over schulden te maken of een tweede baan te nemen. Alleen zo kunnen ze nog rondkomen.'

---
noot voor de redactie,