Gemeente Alphen aan den Rijn

zwembaden op 1 locatie

Persbericht 58: Vervolgonderzoek naar concentratie zwembaden op 1 locatie

30 augustus 2005

Een vervolgonderzoek naar de mogelijkheid om de zwembaden te concentreren op één locatie. Dat is het voorstel dat b. en w. aan de raad doen. Maar ook om Stichting Sportspectrum de opdracht te geven het programma-aanbod van de zwembaden te optimaliseren, bijvoorbeeld door aanpassing van de openingstijden, en een beleid te ontwikkelen voor de tarieven van de verenigingen. Het structurele exploitatietekort van Stichting Sportspectrum op de zwembaden kan weggewerkt worden door de tarieven met 0,25 per jaar in 2006, 2007 en 2008 te verhogen. De raad neemt eind september een besluit over dit voorstel.

Een van de maatregelen in de Kadernota 2005 is een gewenste bezuiniging van 300.000 op de gemeentelijke kosten voor de twee zwembaden. Om een volledig beeld te krijgen is door Metrum, een extern adviesbureau, onderzocht welke mogelijkheden er zijn om tot een verlaging van de gemeentelijke kosten te komen die samenhangen met het eigendom van de zwembaden. Uitgangspunten daarbij waren het niveau van de tarieven, het instandhouden van de goede bereikbaarheid van voorzieningen voor verenigingen en andere gebruikers van de zwembaden en het behouden van het huidige voorzieningen- en activiteitenniveau. Uit dit onderzoek blijkt dat een structurele bezuiniging op de gemeentelijke bijdrage aan de zwembaden bereikt kan worden door het concentreren van de zwembaden op één locatie. Dit zou betekenen dat het zwembad De Thermen op termijn sluit en het zwembad De Hoorn uitgebreid wordt. Uit een vervolgonderzoek moet blijken hoe groot de daadwerkelijke bezuiniging is, op welke termijn deze gerealiseerd kan worden, welke ruimtelijke en technische mogelijkheden er zijn, wat de wensen van de gebruikers zijn, hoeveel parkeergelegenheid er nodig is, etc.

De inhoud van het rapport is de afgelopen weken met alle belanghebbenden besproken. Uit de gesprekken is gebleken dat men in grote lijnen het rapport onderschrijft. Ook de verenigingen zijn -na verbetering van de zwemfaciliteiten- bereid hun steentje bij te dragen aan de bezuinigingen. B. en w. stellen om die reden voor Sportspectrum een beleid voor de tarieven voor de verenigingen te laten ontwikkelen.

Naast de bezuinigingstaakstelling in de Kadernota 2005 speelt nog een andere financiële kwestie rond de zwembaden. Stichting Sportspectrum kampt met een structureel exploitatietekort vanwege de bezuinigingen op het schoolzwemmen. Maar ook vanwege de relatief lage tarieven die lange tijd niet zijn aangepast aan de stijgende uitgaven en de meerkosten als gevolg van nieuwe wet- en regelgeving, zoals extra toezicht, milieu- en veiligheidseisen. Sportspectrum heeft deze kosten langere tijd zelf binnen het budget opgevangen, maar de grens in nu bereikt. Voor 2005 is het tekort tijdelijk opgelost met een eenmalige bijdrage van de gemeente. B. en w. stellen de raad voor vanaf 2006 gedurende drie jaar de tarieven met 0,25 per jaar te verhogen. Uit een benchmark van de Alphense zwembaden en de zwembaden in de regio is namelijk gebleken dat het prijsniveau van De Hoorn en De Thermen relatief laag is. Volwassenen betalen in Alphen 2,80 tegen gemiddeld 3,73 in de regio. Daarnaast zijn de zwembaden in Alphen relatief gezien veel uren open en is het aanbod compleet. Sportspectrum zal met een voorstel komen om het programma-aanbod te optimaliseren.

PORTEFEUILLEHOUDER: K. TIGELAAR
Voor informatie: Afdeling Communicatie, Karin Bekker, tel. 0172-465263