Gemeente Dordrecht


---

Maatregelen wijkverkeersplannen geëvalueerd

Verbeteringen voor Van Baerlestraat en enkele kruispunten Dubbeldam

Maureen Vermeulen

De conclusie is dat de maatregelen uit de wijkverkeersplannen in de meeste gevallen succesvol zijn en dat de verkeersveiligheid licht is verbeterd. In Dubbeldam is dat niet het geval. Uit de evaluatie is een aantal concrete verbeterpunten naar voren gekomen die het college wil laten uitvoeren.
Het Sociaal Geografisch Bureau heeft de evaluatie van de maatregelen uit de wijkverkeersplannen uitgevoerd. Het gaat over maatregelen zoals snelheidsremmers op de 30 km wegen en busdrempels op de 50 km, voetgangersoversteekplaatsen, fietsvoorzieningen, afsluitingen voor doorgaand verkeer en wegversmallingen. In de evaluatie staat wat de mening is van burgers, belanghebbenden en belangenbehartigers over de uitgevoerde maatregelen en specifiek over de snelheidsremmers. Ook is de ervaren verkeersveiligheid uit de monitor Leefbaarheid en Veiligheid meegenomen. En er is gekeken wat er op basis van de ontwikkeling van het aantal ongevallen en uit snelheids- en verkeersintensiteitmetingen, valt te zeggen over doelbereik en effectiviteit van de wijkverkeersplannen. Het rapport Evaluatie wijkverkeersplannen ligt tot 22 september 2005 ter inzage op de leestafel in het Stadskantoor, aan de Spuiboulevard 300.

Verbeterpunten
Uit de evaluatie is een aantal concrete knelpunten naar voren gekomen. Deze knelpunten zijn de Van Baerlestraat en het kruispunt Eikenlaan-Burgemeester Jaslaan-Overkampweg-Oudendijk, het kruispunt Dubbelsteynlaan West-Groene Kruislaan en het kruispunt op de Dubbelsteynlaan Oost-Prunuslaan. Voor deze knelpunten worden voorlopige ontwerpen gemaakt die met betrokkenen worden besproken. Daarnaast worden met de Fietsersbond de knelpunten in kaart gebracht voor fietsverkeer bij de busdrempels. Ook
daarvoor worden oplossingen voorgesteld.

Planning
Na de inspraak worden de eerste definitieve ontwerpen en kredietaanvragen in de voortgangsrapportage Uitvoering wijkverkeersplannen, aan het eind van dit jaar, aan het college en raad voorgelegd.

Redactie
Maureen Vermeulen
Communicatie

telefoon (078) 639 6902

email M.Vermeulen@dordrecht.nl

Informatie
Henk van Ballegooijen
Stadsontwikkeling
telefoon (078) 639 6876