Gemeente Dordrecht


---

Verbetering verkeersveiligheid in Dubbeldam

Maureen Vermeulen

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met het verbeteren van de verkeersveiligheid in de wijk Dubbeldam. Voor de uitvoering van de herinrichtingen van de Eikenlaan en delen van de Gravensingel en de Burgemeester Jaslaan, wordt EUR 660.000 uitgetrokken.
Herinrichting Eikenlaan
Om de verkeersveiligheid te verbeteren, worden op de Eikenlaan aan beide zijden rode fietsstroken aangebracht. Daardoor ontstaat er voor auto's een versmalling van de weg. De ervaring is dat dat snelheidsremmend werkt. Er worden ook drempels geplaatst om de snelheid tot maximaal 50 km/uur te beperken. De voetgangers-oversteekplaats bij nr. 142 blijft bestaan. Om te voldoen aan de wet geluidshinder komt er geluidsarm asfalt. De kosten voor uitvoer van de maatregelen zijn geraamd op EUR 325.000.

Herinrichting Gravensingel
Ook op het gedeelte Dubbelsteynlaan West - Kastanjelaan op de Gravensingel komt geluidsarm asfalt. De weg is te smal om fietsstroken aan te brengen, maar om de snelheid toch te beperken worden waar mogelijk doorgetrokken strepen gezet. De busdrempel bij nr. 29 blijft bestaan. Na inspraak is een definitief plan gemaakt, waarvan de kosten op EUR 170.000 zijn geraamd.

Herinrichting Burgemeester Jaslaan
De Burgemeester Jaslaan (deel Achterweg-Dordwijklaan) wordt versmald zodat er een berm naast het talud aan de westzijde kan komen. Het talud is nu steil en zakt weg. De berm moet voorkomen dat het verkeer te dicht langs het talud rijdt, hierdoor neemt de kans op verzakken af. Aan de kant van de woningen komt er een semi-verharding voor voetgangers en voor bedienend verkeer. Verder wordt het asfalt vervangen door asfalt met een lichtgekleurde toplaag. Daarnaast worden tussen de Eikenlaan en de Achterweg wegversmallingen gemaakt om de snelheid te beperken. De gewichtsbeperking voor voertuigen op de Burgemeester Jaslaan blijft gelden. De kosten voor de maatregelen zijn op EUR 165.000 zijn geraamd.

Start werkzaamheden
Het college heeft met de uitvoering van deze plannen ingestemd. De uitvoering vindt plaats in de 1e helft 2006. Vanwege lopende bezwaarschriftenprocedures tegen verschillende verkeersbesluiten is tot nu toe niet gestart met de aanpak van de wegen. Maar nu een beslissing op de bezwaarschriften is genomen, en de Eikenlaan en de Gravensingel (gedeelte Dubbelsteynlaan West-Kastanjelaan) 50 km/h gebied blijven, kan het herinrichten van start gaan. Eerst wordt er gewerkt aan de herinrichting van de Eikenlaan en de Gravensingel. Daarna wordt de Burgemeester Jaslaan aangepakt. Het éénrichtingsverkeer op de Burgemeester Jaslaan wordt direct na de oplevering van de herinrichting van deze straat ingesteld.

Redactie
Maureen Vermeulen
Communicatie

telefoon (078) 639 6902

email M.Vermeulen@dordrecht.nl

Informatie
Henk van Ballegooijen
Stadsontwikkeling
telefoon (078) 639 6876