Gemeente Zaanstad

Jeugdsportfonds in Zaanstad

dinsdag 30 augustus 2005

Alle kinderen moeten kunnen sporten!

De gemeente Zaanstad stelt dit jaar een bedrag van 17.000,- ter beschikking aan de Stichting Jeugdsportfonds. Deze stichting heeft als doel kinderen en jongeren tot 21 jaar de mogelijkheid te bieden om lid te worden van een sportvereniging als ouder(s) of verzorger(s) geen geld hebben om contributie en sportkleding te betalen. De stichting verwacht dit jaar ongeveer tachtig aanvragen te kunnen honoreren. Met de bijdrage aan het Jeugdsportfonds wil de gemeente het sporten onder de jeugd in Zaanstad stimuleren.

In 2003-2004 hebben landelijk ongeveer 2000 kinderen via het Jeugdsportfonds gesport. In Zaanstad waren dat 87 kinderen. Meestal kunnen de ouders een sportclublidmaatschap betalen, maar waar dat niet het geval is probeert het Jeugdsportfonds bij te springen. Aanvragen voor het Jeugdsportfonds komen binnen via 'intermediairs': professionals die zich bezig houden met de opvoeding en begeleiding van kinderen en jongeren, zoals jeugdhulpverleners, huisartsen, leerkrachten en maatschappelijk werkers, politieagenten of buurtregisseurs. Per kind stelt het fonds jaarlijks een bedrag vast waarmee contributie en sportkleding worden bekostigd. Dit is maximaal 225,- per kind per jaar. Het fonds keert geen geld uit, maar regelt binnen twee tot drie weken de betaling rechtstreeks met sportverenigingen en leveranciers van sportkleding.

Dat het Jeugdsportfonds uniek en succesvol is, bewijst het feit dat het in 2004 de Hein Roethofprijs en de Edgar Donker Integratieprijs uitgereikt kreeg. Het Jeugdsportfonds is tijdens de Dam tot Damloop aangewezen als één van de vijf goede doelen, waaruit deelnemers kunnen kiezen.

Alleen intermediairs kunnen fondsaanvragen voor kinderen en jongeren in Zaanstad indienen via Sportservice Zaanstad, telefoon: 075 653 99 70, info@sportservicezaanstad.nl. Aanvragen kunnen ook rechtstreeks ingediend worden bij de Stichting Jeugdsportfonds (www.jeugdsportfonds.nl), telefoon: 020 - 695 78 48 of 06 - 51 37 13 73, harrie.postma@jeugdsportfonds.nl.