VVD



30 aug 2005 - VVD wil Parijse toestanden in Nederland voorkomen

De VVD-Tweede-Kamerfractie wil meer snelheid in de aanpak van huisjesmelkers en illegale verhuurders. De grote branden in Parijs van de afgelopen weken, waarbij tientallen slachtoffers zijn gevallen, onderstrepen het belang van de aanpak van deze huisjesmelkers.

Dat er te veel mensen in één huis wonen, kan levensgevaarlijke situaties opleveren. Vooral als deze woningen slecht onderhouden zijn en er geen toezicht op is. Voor de zomer heeft Kamerlid Jelleke Veenendaal van de VVD samen met de PvdA een voorstel geschreven om huisjesmelkers harder en effectiever aan te pakken. Minister Donner heeft hierop toegezegd te onderzoeken wat voor mogelijkheden hij hiertoe heeft. Veenendaal roept Donner op om hier haast mee te maken: "We moeten niet de illusie hebben dat wat er in Parijs gebeurd is, niet in Nederland voor kan komen. Ik heb in Den Haag en Rotterdam genoeg gevaarlijke situaties gezien, waarbij te veel mensen, vaak (illegale) immigranten, in een slecht onderhouden huis wonen."

Daarnaast wil de VVD het belang van brandveiligheid benadrukken. "Huiseigenaren hebben een grote eigen verantwoordelijkheid en moeten eerder en vaker aangesproken worden als hun woningen slecht onderhouden en brandgevaarlijk blijken te zijn," aldus Veenendaal.