Gemeente Alkemade


Afvoer hout huttenbouw

Het college van burgemeester en wethouders van Alkemade heeft maandagavond 29 augustus om 19.30 uur besloten de voor die avond geplande verbranding van het hout van de huttenbouw niet door te laten gaan. Dit omdat om 19.00 uur diezelfde dag een voorlopige maatregel van de Officier van Justitie van het Arrondissementsparket in Den Haag is ontvangen. In deze voorlopige maatregel werd het verboden tot verbranding over te gaan.

Hoewel veel van de argumenten die aan deze voorlopige maatregel ten grondslag liggen niet overeenkomen met de werkelijke situatie, heeft het college besloten wel gehoor te geven aan deze voorlopige maatregel. In de voorlopige maatregel staat bijvoorbeeld dat er geen ontheffing is verleend voor verbranding van het hout, wat echter wel het geval is. Naar de mening van het college past het niet binnen de normen van het Openbaar Bestuur om hier tegenin te gaan.

Het college heeft in de collegevergadering van dinsdag 30 augustus besloten dat de stappen worden ondernomen.
* De gemeente gaat beroep aantekenen bij Justitie tegen de voorlopige maatregel. Daarbij wordt ook een schadeclaim ingediend voor de gemaakte kosten.
* Het terrein waar het hout nu ligt wordt beter afgegrendeld en er zal ook door de politie wat meer toezicht gehouden worden om te voorkomen dat mensen daar vuilnis achterlaten.
* Omdat de afhandeling van het beroep bij Justitie enkele weken duurt, is tevens besloten de uitkomst hiervan niet af te wachten en het hout op een andere manier af te voeren. Dit om risico´s, bijvoorbeeld een ongecontroleerde verbranding, te beperken. Er worden offertes gevraagd voor het zo spoedig mogelijk versnipperen van het hout op de plek waar het nu ligt en het daarna af te voeren. Omdat het schoon hout is kan het op deze manier worden verwerkt. Een bedrijf had hiervoor al een offerte gedaan.
* Er wordt een brief naar de korpsbeheerder van de politie geschreven waarin uitleg wordt gevraagd over het beleid ten aanzien van verbranding van schoon hout in de regio (er is sprake van ongelijke behandeling; waarom mag het in Rijnwoude wel en in Alkemade niet)? Daarnaast zal het college zijn ongenoegen tonen over de late reactie van Justitie en het feit dat hierover vooraf geen melding was gemaakt terwijl de verbranding al lange tijd was aangekondigd en de onzorgvuldigheid van de voorlopige maatregel (er staan onwaarheden in).
* Er gaat nader overleg plaatsvinden met Stichting Vakantiespelen (VAK) over de organisatie van de huttenbouw in de gemeente in de toekomst.