Ingezonden persbericht


Here are the latest news for which you have subscribed for:

-Verklaringen over het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid (GBVB): Verklaring over het bemoeilijken van de technische bijstand aan Belarus : http://ue.eu.int/uedocs/cms_Data/docs/pressdata/nl/cfsp/86117.pdf (your selected language) EUROPESE UNIE
NL
Brussel, 30 augustus 2005
11815/05 (Presse 217)
P 093/05
(OR. en)
Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over het bemoeilijken van de technische bijstand aan Belarus De Europese Unie herhaalt dat zij vastbesloten is Belarus te helpen in de noden van zijn bevolking te voorzien en de democratisering van het land te steunen. De Europese Unie is er vast van overtuigd dat technische bijstand aan Belarus een goede zaak voor beide partijen is. Het is haar streven een bijdrage te leveren tot de ontwikkeling van het maatschappelijk middenveld en van onafhankelijke media, tot de versterking van de sociale sector en de gezondheidszorg en tot de verbetering van de rechtsstaat en van de situatie met betrekking tot de rechten van de mens, alsook tot de ontwikkeling van kleine en middelgrote ondernemingen. Deze bijstand heeft mede tot doel de regering van Belarus bij te staan bij het naleven van haar internationale verbintenissen, waaronder die welke zij in het kader van de OVSE is aangegaan.
De regering van Belarus heeft met de EU overeenstemming bereikt over een aantal programma's, waaronder TACIS en CORE. De EU is bezorgd dat de beperkingen die zijn ingevoerd bij het decreet betreffende buitenlandse hulp van President Loekasjenko (uitgevaardigd op 17 augustus) een ernstig beletsel kunnen vormen voor de uitvoering van een breed scala van wederzijds profijtelijke programma's en activiteiten. De beperkingen kunnen het zelfgekozen isolement van Belarus verder versterken en negatieve gevolgen hebben voor de bevolking.
11815/05 (Presse 217) 2
NL
De Europese Unie roept Belarus op de implementatie van dit decreet grondig te heroverwegen, met name in het licht van de negatieve gevolgen ervan voor de bevolking van Belarus.
De toetredende landen Bulgarije en Roemenië, de kandidaat-lidstaten Turkije en Kroatië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten, de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië en Servië en Montenegro, alsmede het EVA-land IJsland, dat lid is van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, sluiten zich bij deze verklaring aan.

* Kroatië blijft deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces