Gemeente Dinkelland

Afdeling PBC, team Communicatie

PERSBERICHT

Van: Gerard Flinkers
Datum: 30 augustus 2005
Betreft: Legionella bacterie in zwembad Dorper Esch

VERHOOGDE CONCENTRATIE LEGIONELLA BACTERIËN IN ZWEMBAD DORPER ESCH IN DENEKAMP AANGETROFFEN

ZWEMBAD BLIJFT OPEN VOOR PUBLIEK

Tijdens een controle is in één van de doucheruimtes in het zwembad Dorper Esch in Denekamp een verhoogde concentratie van legionellabacteriën aangetroffen. In de overige doucheruimtes is de bacterie niet aangetroffen. Uit voorzorg en in overleg met de regionale GGD is besloten alle doucheruimtes met warmwatervoorziening in het zwembad voor het publiek tijdelijk te sluiten.
Het zwembad blijft gewoon voor publiek geopend, er is geen gevaar voor de volksgezondheid.

Toelichting:
In 2001 heeft de gemeente in de Dorper Esch omvangrijke investeringen gedaan en beheersmaatregelen getroffen ter voorkoming van de groei van legionellabacteriën. Ondanks deze inspanningen is op 15 augustus jl. in één van de douceheruimtes een verhoogde concentratie van legionellabacteriën aangetroffen. De GGD is van meet af aan ingeschakeld.

Zowel de gemeente als de GGD hebben zich beraden over de vraag of het zwembad in verband met de volksgezondheid voor publiek geopend kan blijven. Op advies van de GGD wordt deze vraag bevestigend beantwoord. Wel zijn uit voorzorg de doucheruimtes, die voorzien zijn van een warmwatervoorziening tijdelijk gesloten.

De betreffende waterleidingen zijn inmiddels thermisch (met heet water) doorgespoeld.
Voorts zijn de huisartsen in de regio op de hoogte gesteld.
Voor personen die onlangs het zwembad hebben bezocht en die nadere informatie wensen heeft de GGD een speciaal nummer beschikbaar (tel. 053- 4876868). Daarnaast is bij het zwembad en in het gemeentehuis vanaf heden een folder beschikbaar die algemene informatie geeft over de legionellabacterie.

Personen die afgelopen weken van de doucheruimte gebruik hebben gemaakt en recent griepachtige ziekteverschijnselen hebben gekregen (zoals hoesten, koorts, spierpijn, kortademigheid, hoofdpijn) worden geadviseerd contact op te nemen met de huisarts.
Personen die de afgelopen weken van de doucheruimte gebruik hebben gemaakt en GEEN klachten hebben hoeven zich geen zorgen te maken en hoeven derhalve niet naar de huisarts te gaan.