Neways Electronics International N.V.
PERSCONFERENTIE / ANALISTENBIJEENKOMST

Datum: Vandaag, dinsdag 30 augustus 2005

Tijd: 13.30 uur

Locatie: Citigate First Financial, Assumburg 152a Amsterdam (Buitenveldert)

P E R S B E R I C H T

NEWAYS ELECTRONICS INTERNATIONAL N.V.

HALFJ A A R C I J F E R S 2005

Aantal pagina's: 12

Neways zet goed resultaat neer in 1e halfjaar

Pril herstel EMS-markt in 2004 zet nog niet door in 2005

SON, 30 AUGUSTUS 2005 - NEWAYS ELECTRONICS INTERNATIONAL N.V. (Neways) heeft in de eerste helft van 2005 een nettowinst gerealiseerd van EUR 2,6 miljoen (H1 2004: EUR 1,0 miljoen). De netto-omzet nam toe met 52% tot EUR 109,2 miljoen (H1 2004: EUR 71,7 miljoen). De omzetstijging was vrijwel volledig het gevolg van de consolidatie van Neways Advanced Applications (NAA), het voormalige Stork Electronics, wat halverwege vorig jaar door Neways werd overgenomen. Het voorzichtige herstel van de markt voor Electronic Manufacturing Services (EMS) dat zich in 2004 aandiende, heeft zich in 2005 nog niet doorgezet. Wel heeft Neways in de eerste helft van het jaar haar uitgangspositie voor verdere groei in de komende jaren versterkt.

Omzet en resultaten
Het prille herstel van de EMS-markt in 2004 heeft zich in de eerste helft van 2005 niet doorgezet. Zoals verwacht is de vraag vanuit de halfgeleiderindustrie na de opleving in 2004 teruggelopen. De vraag vanuit andere belangrijke marktsegmenten, zoals de medische sector en de industriële sector nam het afgelopen halfjaar toe, wat per saldo resulteerde in een marginale autonome omzetgroei van 1%. Met name door de consolidatie van NAA steeg de netto-omzet in totaal met 52% tot EUR 109,2 miljoen.

Naast deze consolidatie hebben ook efficiëntieverbeteringen en kostenbeheersing bijgedragen aan de verbetering van de resultaten. Het bedrijfsresultaat bedroeg in de eerste helft van 2005 EUR 4,7 miljoen (H1 2004: EUR 2,4 miljoen). Het nettoresultaat nam toe tot EUR 2,6 miljoen (H1 2004: EUR 1,0 miljoen), waarmee de nettowinst per aandeel uitkwam op EUR 0,30 (H1 2004: EUR 0,13).

Belangrijke ontwikkelingen

In de afgelopen periode is een belangrijke stap gezet in de defensiemarkt met de verwerving van een grote order. Begin juni kon het contract worden getekend met het Zweeds Land Systems Hägglunds voor de levering van 192 elektronische besturingssystemen ten behoeve van het nieuwe Infanterie Gevechtsvoertuig van de Nederlandse landmacht. Hiermee is een bedrag gemoeid van in totaal EUR 20 miljoen over een periode van vier jaar. De defensiemarkt is voor Neways een relatief nieuwe markt, die bovendien goede groeimogelijkheden biedt.

In juni is ook het meerderheidsbelang in ontwikkelaar Hoyte in Son uitgebreid van 60% naar 100%. Uitbouw van de ontwikkeling van klantspecifieke elektronica is één van de speerpunten in de strategie van Neways. Door op te treden als 'one-stop-provider' waarbij Neways zowel de ontwikkeling, de prototyping als de productie voor haar rekening kan nemen, wordt bovendien de propositie richting zowel bestaande als nieuwe klanten versterkt.

Daarnaast werd in dezelfde periode ook het meerderheidsbelang in het Slowaakse productiebedrijf Q-Nova van 65% uitgebreid naar 100%. De overname van dit resterende belang is een volgende stap in het streven van Neways om de productieactiviteiten in lage-lonen-landen selectief uit te bouwen en daarmee meer concurrerend in de markt te kunnen opereren.

Het afgelopen halfjaar heeft Neways door middel van tal van efficiëntieverbeteringen, intensivering van samenwerking en kennisuitwisseling tussen de werkmaatschappijen, de organisatie verder gestroomlijnd. In de tweede helft van 2005 zal bij Ripa in Son, dat zich onder andere bezig houdt met de assemblage van geavanceerde printplaten, een noodzakelijke efficiencyslag worden doorgevoerd. Hiervoor wordt door Neways in de tweede helft van het jaar een voorziening getroffen. Per saldo zal het aantal FTE's met circa 20 worden teruggebracht.

Per 30 juni 2005 bedraagt het totaal aantal medewerkers van Neways 1827. Het aantal medewerkers in Oost-Europa en China is het afgelopen halfjaar uitgebreid tot 697 medewerkers per 30 juni 2005.

Financiële positie
De financiële positie van Neways is in de afgelopen zes maanden beduidend verbeterd. Door strikt werkkapitaalbeheer kon de voorraad- en debiteurenpositie worden verlaagd. Daarnaast zijn de schulden verder afgebouwd. In totaal werd een balansverkorting van 6% gerealiseerd. De solvabiliteit (garantievermogen / totaal vermogen) nam sterk toe tot 34,8% (Ultimo 2004: 30,2%). De netto cash flow kwam uit op EUR 2,0 miljoen positief.

Met de aan het begin van 2005 overeengekomen verruiming van de kredietvoorwaarden en betere condities heeft Neways bovendien meer armslag om haar groeistrategie in de komende jaren verder in te vullen.

Overgang naar loodvrij produceren
Per 1 juli 2006 mag vanuit milieuoverwegingen in de EU geen loodhoudende elektronica meer worden geproduceerd. Daarmee staat de gehele elektronische industrie aan de vooravond van een revolutionaire verandering. Neways heeft het afgelopen halfjaar goede vorderingen gemaakt met de omschakeling naar loodvrij produceren en zal daar ruim voor 1 juli 2006 mee klaar zijn.

Vanuit de industrie is bovendien veel interesse voor het "Green Solutions" programma. Een uniek innovatief proces, waarmee op efficiënte wijze loodvrije elektronica kan worden geproduceerd.

Vooruitzichten 2005

Het voorzichtige herstel van de EMS-markt dat zich in 2004 aandiende zet dit jaar nog niet door. Een belangrijke reden hiervoor is dat na opleving van de vraag vanuit de halfgeleiderindustrie in de tweede helft van 2004, deze in 2005 zoals overigens verwacht, teruggelopen is. De afgenomen vraag vanuit de halfgeleiderindustrie is tevens de belangrijkste reden voor de huidige lagere orderportefeuille, op basis waarvan voor het derde kwartaal een lagere omzet wordt verwacht dan in het tweede kwartaal. Het korte zicht op de ontwikkelingen van de EMS-markt maakt het bovendien lastig een concrete inschatting te geven over de vooruitzichten voor het hele jaar. Inclusief de bijzondere last met betrekking tot Ripa, verwacht Neways in de tweede helft van 2005 een positief nettoresultaat te realiseren.

Zoals de kortstondige verbetering van de EMS-markt in de tweede helft van 2004 al deels liet zien, bestaat er bij Neways op basis van de in de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterde uitgangspositie een sterk opwaarts potentieel in termen van rendement op het moment dat de EMS-markt weer aantrekt.

GECOMBINEERDE PERSCONFERENTIE / ANALISTENBIJEENKOMST

Toelichting halfjaarcijfers 2005

Datum: Vandaag, dinsdag 30 augustus 2005

Tijd: 13.30 uur

Locatie: Ten kantore van Citigate First Financial, Assumburg 152a Amsterdam (Buitenveldert)



Neways Electronics International N.V.