FloraHolland


Weekbericht week 34: FloraHolland

FLORAHOLLAND (30 aug. 2005) - Snijbloemen
De aanvoer van snijbloemen bij FloraHolland is in vergelijking met week 34 vorig jaar nog steeds lager. In week 34 werden er dit jaar in totaal ruim 105 miljoen stuks aangevoerd bij FloraHolland. Dit is in vergelijking met vorig jaar ruim 3 procent minder. Deze lagere aanvoer komt voornamelijk door de daling van de aanvoer van het Nederlands product. De gemiddelde prijzen liggen nog steeds boven de gemiddelde prijzen van vorig jaar. De gemiddelde prijs van de snijbloemen vorige week kwam uit op 0,21 en vorig jaar lag dit op 0,18. In week 34 werden er wel ruim 11 procent meer snijbloemen verkocht via het Bemiddelingsbureau. Onder andere de producten Amaranthus, gladiool en Freesia werden meer verkocht via het Bemiddelingsbureau van FloraHolland

Van de meeste producten ligt de aanvoer nog steeds lager dan in de vergelijkbare week vorig jaar. Van enkele producten ligt de aanvoer echter hoger. De aanvoer van Anthurium lag vorige week bijna 3 procent hoger, de gemiddelde prijs kwam uit op 0,51 en dat is 0,13 hoger dan vorig jaar. De aanvoer van de geplozen chrysanten lag vorige week 3,4 procent hoger dan vorig jaar in dezelfde week. De gemiddelde prijs lag ook 0,12 hoger dan vorig jaar en kwam uit op 0,39. De aanvoer van Santini bij FloraHolland ligt ook ruim boven de aanvoer van vorig jaar (plus 18 procent). De gemiddelde prijs daalde hierdoor met 0,02 en kwam vorige week uit op 0,14. Door de behoorlijke grote toename in de aanvoer van Import Gypsophila kwam de totale aanvoer van Gypsophila vorige week ruim 45 procent hoger te liggen dan vorig jaar. De gemiddelde prijs kwam uit op 0,20 en dat is 0,06 lager dan vorig jaar in dezelfde week. Als laatste de grootbloemige rozen. Ook bij dit product lag de aanvoer vorige week hoger dan in de vergelijkbare week vorig jaar (plus 5,4 procent). Deze stijging kwam ook voornamelijk door de stijging vanuit importlanden. De gemiddelde prijs lag 0,01 lager dan vorig jaar en kwam uit op 0,25.

Planten
De afgelopen week was de aanvoer in stuks ten opzichte van dezelfde week in 2004 bij de kamerplanten 11,4 procent hoger en bij de tuinplanten maar liefst 18,6 procent hoger. De gemiddelde prijzen daalden bij de kamerplanten met 16 procent. Bij de tuinplanten steeg de gemiddelde prijs met 7 procent.

Het Bemiddelingsbureau realiseerde zowel bij de kamer- als tuinplanten een flinke groei in stuks van respectievelijk 45,2 procent en 16,6 procent. Dit ging bij de tuinplanten wel ten koste van de gemiddelde prijs, die met zo'n 7 procent daalde. De kamerplanten bleven echter goed van prijs en noteerden een plus van 5 procent.

Op de klok nam de aanvoer van kamerplanten met 18 procent af ten opzichte van vorig jaar tijdens dezelfde week. Bij de tuinplanten werd juist 19,8 procent meer geleverd. De aanvoer kamerplanten nam alleen bij vestiging Eelde en vestiging Rijnsburg toe met respectievelijk 9,3 en 1,7 procent. De tuinplantenaanvoer steeg vrijwel op alle vestigingen behalve op vestiging Bleiswijk die een daling te zien gaf van 42,7 procent. Uitschieter in de aanvoerstijging is Eelde met 136 procent, waarbij de gemiddelde prijs met 7,5 procent daalde.

Als we naar de cumulatieve cijfers kijken van totaal FloraHolland tot en met week 34 dan kunnen we een omzetstijging concluderen van respectievelijk 11,4 en 8,4 procent voor de kamer- en tuinplanten, terwijl de aantallen met respectievelijk 3,6 en 2,8 procent zijn gestegen. Grofweg kan dus geconcludeerd worden dat er tot nu toe een gemiddeld betere prijs betaald wordt voor de producten namelijk ruim 6 procent bij de kamerplanten en bijna 5 procent bij de tuinplanten.


---