FloraHolland


Weekbericht week 34: vestiging Rijnsburg

RIJNSBURG (30 aug. 2005) - Week 34 is, ondanks een lichte daling in aanvoer, door FloraHolland vestiging Rijnsburg afgesloten met een omzetgroei van 20,4 procent ten opzichte van vorig jaar. De middenprijs (snijbloemen en planten) eindigde met 0,205 ruim 0,03 hoger dan vorig jaar. Door dit resultaat nam de cumulatieve groei op vestiging Rijnsburg toe met 0,3 procent naar 9,1 procent.

Door het relatief koude en donkere weer liet de aanvoer van gladiolen de laatste paar weken op zich wachten. In week 34 was er met 1,4 miljoen stuks voor het eerst weer een 'normale' aanvoer voor de tijd van het jaar. Een gemiddelde prijs van bijna 0,16 is met bijna 0,04 fors hoger dan in dezelfde week vorig jaar. Tot en met week 34 loopt de aanvoer bijna 8 procent achter in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Met bijna 0,20 ligt de gemiddelde prijs ruim 0,05 hoger dan vorig jaar. De vraag is hoe de aanvoer zich de komende periode gaat ontwikkelen. Wordt het inderdaad nog zomer, of houden we deze weersomstandigheden voorlopig nog? Tot nu toe is het seizoen in ieder geval zeer goed voor aanvoerders van gladiolen. D
e aanvoer van lelies neemt ten opzichte van vorige week ook weer toe. Dit komt door het betere weer en doordat de aanvoerders weer een beetje in hun planning komen. De Aziatische lelies stegen bijvoorbeeld in hun aanvoer van 54 procent naar 425.000 stelen. De gemiddelde prijs daalde door deze aanvoerstijging naar 0,31, maar vorig jaar lag deze op 0,145(!).

Ook de aanvoer van Helianthus trekt weer een beetje aan. In week 33 stonden er nog ruim 635.000 stelen voor de klok. In week 34 waren dit er al weer 100.000 meer. Toch blijft de gemiddelde prijs met 0,375 nog zeer acceptabel ten opzichte van 0,226 vorig jaar.

Voor week 35 worden nog een paar mooie nazomerse dagen voorspeld wat zeer waarschijnlijk effect zal hebben op de Nederlandse aanvoer. De verwachting is dat dit niet zal resulteren in een groot prijseffect, aangezien de meeste vakanties al weer voorbij zijn. Vandaag, maandag week 35, laat nog steeds een positief prijsbeeld zien met een middenprijs van bijna 0,21. Het effect van de extreme weersomstandigheden op dit moment in midden en zuid-europa lijkt vooralsnog beperkt.


---