Politie Gelderland-Midden


Persberichten politieregio Gelderland-Midden


* Persberichten Arnhem-Veluwezoom

* Persberichten Rivierenland

* Persberichten West-Veluwe Vallei

Regionaal

---

Veiligheid in Gelderland-Midden onder de loep

Publicatiedatum: 30-8-2005 9:14:10

Ongeveer 53.000 inwoners in Gelderland-Midden kunnen de komende weken een vragenlijst in de brievenbus verwachten. Hen wordt gevraagd mee te werken aan een onderzoek naar de veiligheid in hun woonomgeving. Het onderzoek -voor het eerst in deze vorm- wordt uitgevoerd door onderzoeksbureau Intomart GfK in opdracht van de politieregio Gelderland-Midden, de meeste gemeenten in de regio en een aantal woningbouwcorporaties.

Onderzoek naar lokale veiligheid is niet nieuw. De veiligheidsmonitor daarentegen wel. Op dit moment bestaat er geen eenduidig beeld van de veiligheid in Nederland, omdat er verschillende onderzoeken worden gehouden, zoals de Politiemonitor Bevolking, de GroteStedenMonitor en onze Gebiedsmonitor leefbaarheid en veiligheid. De resultaten van deze onderzoeken zijn onderling niet vergelijkbaar. Deze onderzoeken worden binnen enkele jaren gebundeld in dè veiligheidsmonitor, waarvoor de pilot in Gelderland-Midden belangrijke bouwstenen kan aanleveren.

Bestrijding van criminaliteit
In de veiligheidsmonitor - die schriftelijk en digitaal wordt aangeboden - komen diverse veiligheidsaspecten aan bod; zoals slachtofferschap van criminaliteit, onveiligheidsgevoelens, woonsituatie, buurtproblemen en meningen over het functioneren van de gemeenten en politie. Kortom, informatie die bij de bestrijding van de criminaliteit en de aanpak van leefbaarheid en veiligheid van groot belang is.

Goed doel
De vragenlijst is ook in te vullen via internet. Respondenten die meewerken via de digitale snelweg kunnen als dank hiervoor één euro schenken aan een goed doel.

Gelijktijdig met dit veiligheidsonderzoek vindt als onderdeel van de pilot in de gemeenten Arnhem en Ede een onderzoek plaats naar de methoden van onderzoek. Ongeveer 3000 extra burgers worden door middel van drie verschillende onderzoeksmethodes benaderd: schriftelijk, telefonisch of online.

De eerste resultaten van de veiligheidsmonitor worden begin november verwacht.

/////////////////////