Socialistische Partij

Wet Medezeggenschap Werknemers slaat de plank mis

30-08-2005 * De kern van de nieuwe Wet Medezeggenschap Werknemers (WMW) van minister De Geus is het onderhandelbaar maken van medezeggenschapsrechten. "Deze wet holt medezeggenschap uit," stelt Jan de Wit, woordvoerder Sociale Zaken. Voor hem is het wetsvoorstel onbespreekbaar. "We zouden het beter eens kunnen hebben over een groter probleem van ondernemingsraden: gebrek aan tijd en middelen."

De nieuwe wet maakt het mogelijk dat werkgever en ondernemingsraad afspraken maken over het niet uitoefenen van bestaande bevoegdheden. Ook kan het instemmingsrecht van de ondernemingsraad worden omgezet in adviesrecht. Een ander voorbeeld van de verslechteringen in het wetsvoorstel is dat de werkgever in vervolg moet instemmen bij het instellen van OR-commissies.

Jan de Wit Jan de Wit: "Het wetsvoorstel biedt geen ruimte voor de echte knelpunten die ondernemingsraden in de praktijk tegenkomen. Ruim 90 procent van de ondernemingsraden noemt overbelasting als probleem. Toch moet een OR het nog steeds doen met 60 uur per jaar. In het wetsvoorstel wordt niet gesproken over extra uren of meer faciliteiten. In plaats van hieraan tegemoet te komen, snijdt de regering in fundamentele rechten van werknemers. Foute boel dus."