Zeehondencreche Pieterburen

Bijzondere zeehond gevonden op Terschelling

Jonge klapmutsen worden in maart op het ijs geboren. Ze hebben dan een mooie pels met een donkerblauwe rug en een lichtgekleurde buik. Ze worden daarom ook wel 'bluebacks' (blauwruggen) genoemd. Helaas worden de jonge klapmutsen nog steeds op gruwelijke wijze bejaagd. Hierover vindt u meer informatie op onze website.

Dit dier heeft de zeehondenjacht overleefd en is nu ca. 5 maanden oud. Helaas is hij onderweg verdwaald en minstens 2000 km van huis geraakt. Van klapmutsen is bekend dat ze soms verdwalen. Bij de Zeehondencrèche komt eens per twee jaar een melding binnen. Bijna een jaar geleden dook zelfs een klapmuts op in de IJssel. Die kon na een verblijf van 6 weken in de Zeehondencrèche Pieterburen weer in de Noordzee uitgezet worden.

Klapmutsen horen niet thuis de Nederlandse wateren en kunnen hier op termijn niet overleven. Daarom werd door onze EHBZ-Pieterburen medewerker op Terschelling direct actie ondernomen. Het dier werd gevangen en met een snelle boot naar Harlingen gebracht, waar het dier door crèchemedewerkers kon worden overgenomen. Na het toedienen van vocht (ORS) was het dier klaar voor transport naar Pieterburen. De jonge klapmuts zal zijn gehele verblijf in de crèche in quarantaine doorbrengen, gescheiden van de zeehonden uit de Noordzee of Waddenzee.

De klapmuts is vermoedelijk niet ziek, maar wel uitgeput. Zijn verblijf in Pieterburen zal daarom waarschijnlijk niet lang duren. Zodra hij op krachten is, zal hij worden uitgezet in de Noordzee, op een plek waarvandaan hij makkelijk terug kan keren naar zijn geboortegrond in de Noordelijke IJszee.