Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
"Overheid moet motie Vendrik oppakken"
Opensource Petitie op 13 september overhandigd aan de Tweede Kamer

html-versie: http://isoc.nl/info/pers/2005-petitie.htm

Den Haag, 8 september 2005
(Korte versie persbericht, uitgebreide versie hieronder)

Vertegenwoordigers van grote en kleine bedrijven, non-profit organisaties, gemeenten, universiteiten en individuele burgers hebben zich verenigd in de Opensource Petitie die op dinsdag 13 september aan de Tweede Kamer zal worden overhandigd. De overheid wordt daarin opgeroepen Open Standaarden en Open Source Software te gebruiken en dat in haar beleid te verankeren. Daarmee willen de ondertekenaars bereiken dat software bij de overheid zowel beter, veiliger als controleerbaarder wordt. Nu staat de overheid innovatie op dit gebied in de weg omdat de software die ze gebruikt onvoldoende of zelfs niet samenwerkt met toepassingen van elders - binnen de overheid en daarbuiten. Bovendien dient met overheidsgeld gefinancierde software niet meerdere malen betaald worden, zoals nu het geval is bij gesloten software leveranciers.

Zie: http://opensource.petities.nl
----------------------------
"Overheid moet motie Vendrik oppakken"
Opensource Petitie op 13 september overhandigd aan de Tweede Kamer

Den Haag, 8 september 2005
(Uitgebreide versie persbericht, korte versie hierboven)

Op 13 september 2005 wordt een online gehouden petitie aangeboden aan de Tweede Kamer waarin geëist wordt dat het openbaar bestuur stopt met het gebruiken van gesloten software en het uitwisselen van gegevens in gesloten formaten. Dit voornemen is nota bene al met de motie Vendrik (2002) unaniem onderschreven door de Tweede Kamer, maar er is praktisch geen vooruitgang geboekt constateren de ondertekenaars van de webpetitie. De destijds vooruitstrevende motie wordt nu bijna dagelijks elders in de wereld al uitgevoerd met ambitieuze projecten, behalve in Nederland.

De meer dan 400 ondertekenaars zijn afkomstig uit verschillende hoeken van de ICT-sector en daarbuiten - van IT-ondernemers tot wetenschappelijk onderzoekers, van wethouder tot de drummer van de band SKIK. Met ondertekenaars afkomstig uit zulke diverse maatschappelijke organisaties als Nederland Kennisland, Milieudefensie, Waag Society, LLiNK DeNieuwe Omroep, Vereniging Open Domein en Stichting Vrijschrift, en steun vanuit ondernemingen zoals bijvoorbeeld SUN, LogicaCMG, Novell en Twijnstra Gudde lijkt duidelijk dat het initiatief op een brede maatschappelijke steun kan rekenen. De hele lijst ondertekenaars is na te lezen en tot 13 september te ondertekenen op

http://opensource.petities.nl

Het gebruik van open, vrije software en van formaten die niet het eigendom zijn van een bepaalde partij is erg belangrijk om een aantal redenen die in de petitie worden genoemd:


* politiek. Het handelen van het openbaar bestuur moet transparant blijven, het automatiseren van processen moet niet betekenen dat ze daardoor in de zwarte doos van een computerbedrijf belanden;


* economisch. Het gebruiken van gesloten software en formaten leidt zichtbaar tot het stagneren van innovatie binnen de Nederlandse overheid en daarbuiten.


* sociaal. De burger mag niet verplicht worden bepaalde software of zelfs hardware te kopen om bijvoorbeeld onderwijs te genieten of informatie te raadplegen.

De overhandiging van de petitie zal plaatsvinden op het Binnenhof op 13 september a.s. om 13:00 uur, voorafgaand aan het Algemeen Overleg over Open Source en de Rijksbrede ICT werkplek. De initiatiefnemers van de petitie, het bestuur van de Internet Society, de werkgroep Vrije & Open Source Software en een aantal van de opinieleiders op het gebied van de Open Source beweging in Nederland zullen aanwezig zijn om de urgentie van deze petitie uitgebreid toe te lichten aan aanwezige volksvertegenwoordigers en journalisten.

----------------------
**