Gemeente Dordrecht


---

Het bijzondere pand 't Zeepaert een bezoek waard

Hanneke van Asdonck

't Zeepaert is een opvallende verschijning aan de Wijnstraat. De unieke, vrijwel ongeschonden hoge gotische trapgevel van Namens hardsteen is rijk versierd. Vanaf 10 september kunnen bezoekers op een bijzondere manier kennismaken met het pand.
't Zeepaert, een groot, laat middeleeuws huis is de afgelopen jaren gerestaureerd door de eigenaar, Vereniging Hendrick de Keyser. Het is een schitterend pand, bestaande uit een voor- en achterhuis, met een geschiedenis waar veel over bekend is. Het statige huis werd eind 15e eeuw gebouwd.

Veel uiteenlopende lieden bewoonden het pand. De bewonersgeschiedenis is achterhaald tot 1555. Aan het eind van de zestiende eeuw kwam het gebouw in handen van een zeepzieder, waarschijnlijk kreeg het pand toen zijn naam. In de loop der eeuwen had het gebouw allerlei functies, uiteenlopend van zeepziederij, bierbrouwerij, bakkerij en drukkerij.

Het huis heeft talloze vertrekken, verbonden door oude trappen en smalle gangen. In 't Zeepaert is een unieke presentatie te beleven. In een reis terug in de tijd wordt de bezoeker met een audio-tour door het gebouw en langs diverse authentieke objecten geleid. Niet alleen het gebouw, maar ook de bewoners worden weer tot leven gewekt. De zorgelijke weduwe van een korenhandelaar, de bedriegende Jan de Carpentier, twee hardwerkende stuwadoors, een stel ruziënde dienstmeiden en de geneugten van de kunstverzamelaar Ketelanus geven een sfeerbeeld van het vroegere Zeepaert. Geluidsfragmenten uit de stad, flarden van gesprekken, projecties van beelden, bouwhistorische en archeologische objecten brengen de geschiedenis dichtbij de bezoeker.

Deze bijzondere manier van presenteren is uniek in Nederland, dus alleen in 't Zeepaert mee te maken. Op 10 en 11 september kunnen bezoekers de interactieve audio-tour beleven. De Zweedse apparatuur wordt voor het eerst in Nederland toegepast. De audio-tour is op daarom verschillende manieren te beleven.

't Zeepaert is op deze dagen open van 10.00 tot 17.00 uur. Daarna is 't Zeepaert iedere zondag geopend van 12.00 tot 17.00 uur tijdens het Kunstrondje Dordt.

Redactie
Hanneke van Asdonck
Communicatie

telefoon 078 - 639 62 36

email JJ.van.Asdonck@dordrecht.nl

Informatie
Informatie over de audio-tour Marcel Hectors
Di Colore
telefoon 051 - 554 27 27 e-mail: Marcel.Hectors@Dicolore.nl