Gemeente Hoogeveen

23 september 2005
Afzender: Stuurgroep revitalisering bedrijventerrein De Wieken Ondernemers De Wieken buigen zich over toekomstscenario's Volgende week maandag en dinsdag, 26 en 27 september, kunnen ondernemers van De Wieken terecht bij inloopbijeenkomsten over de toekomstscenarioâs voor het bedrijventerrein. Stedebouwkundig bureau BRO heeft twee scenarioâs ontwikkeld voor elk van de drie deelgebieden.

De basis ervoor hebben de ondernemers zelf eerder dit jaar gelegd. De zes scenarioâs gaan over accenten in de belangrijkste functies van de deelgebieden, de verkeersstructuur en de aankleding en presentatie. Volgens de stuurgroep en de organisatie van het project revitalisering De Wieken zijn de keuzes na volgende week bepalend voor de toekomst van De Wieken en voor de toekomst van elk afzonderlijk bedrijf.

Ook de besturen van de ondernemersorganisaties, het college van B&W en de gemeenteraad zijn voor de inloopbijeenkomsten uitgenodigd. Deze zijn bij Lanting Reizen aan de Stephensonstraat 8 van 15.00 tot 21.00 uur.

Website

Ondernemers kunnen een reactie geven tijdens de bijeenkomsten, maar ook via de website www.werkenaandewieken.nl, vanaf volgende week dinsdag. Naar aanleiding van de reacties wordt het definitieve revitaliseringsplan opgesteld. Dat wordt een ruimtelijk-economisch plan met een financiële vertaling inclusief een visie op water en energie. De stuurgroep en uiteindelijk de gemeenteraad stellen het plan vast, volgens planning in januari 2006.

Duurzaamheid centraal

Wat alle toekomstbeelden gemeen hebben, is de aandacht voor duurzaamheid, dat wil zeggen milieu- en energiebewuste maatregelen. Voor het gebied De Wieken West kan gekozen worden voor het scenario âbedrijvenburchtâ, waarbij de nadruk ligt op zeer intensieve bebouwing, waterpartijen, en duurzaam bouwen. In het tweede scenario âbinnenskamersâ is er meer groen, rondom diverse bedrijvenclusters.

Het eerste scenario voor De Wieken Midden heet âDe Wijken terugâ. Het water en de structuur van weleer worden teruggehaald. De Pesserdijk wordt opgewaardeerd voor wonen en werken. Bij het weede scenario ligt het accent op âDuurzaam transportâ.

Bij De Wieken Oost verschillen de scenarioâs vooral in de rol van het vliegveld. Bij het ene beeld wordt om het vliegveld heen doorontwikkeld (vooral verkeer en water). Bij het andere beeld krijgt het vliegveld een sterkere recreatieve functie.